Väitöksestä tiedottaminen

Väitösilmoitus

Kun tiedekunta on myöntänyt sinulle painatusluvan sekä määrännyt vastaväittäjän ja kustoksen, saat tiedekunnalta väittelyluvan. Sen jälkeen voit täyttää väitösilmoituksen viestintäyksikköön väitöstiedotusta varten.

Älä täytä väitösilmoitusta ennen, kun olet saanut tiedekunnalta väittelyluvan.

Väitöstiedote - käyntikortti tutkimukseesi

Väitöksestä laaditaan tiedote suomeksi. Väitöstiedote lähetetään valtakunnallisesti yli neljällesadalle tiedotusvälineelle ja toimittajalle. Tiedote voi toimia uutisena sellaisenaan tai juttuvinkkinä toimittajille, jotka kiinnostuessaan saattavat ottaa sinuun yhteyttä.

Toimittajat tekevät mahdolliset haastattelut yleensä ennen väitöstilaisuutta. Siksi on hyvä varmistaa, että olet väitösviikolla tavoitettavissa puhelimitse.

Viestintäyksikkö auttaa laatimaan lopullisen tiedotteen

Laadi suomenkielistä tiedotetta varten mieluiten alle sivun mittainen tiedoteluonnos. Lähetä luonnos ja suurikokoinen kuvasi noin kolmea viikkoa ennen väitöstäsi viestintäyksikköön:
  • viestinta(at)utu.fi
Työstät luonnosta lopulliseen muotoonsa yhdessä yliopiston tiedottajan kanssa.
Tiedottaja ottaa sinuun yhteyttä ennen tiedotteen lähettämistä. Yliopiston viestintäyksikkö lähettää valmiin tiedotteen medialle noin viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi.
 
Tiedote on kaksiosainen. Tiedotteen aloittaa varsinainen tiedoteteksti. Tiedotteen loppuosan kirjoittaa viestintäyksikkö, ja siinä kerrotaan väitöksesi perustiedot väitösilmoituksessa antamiesi tietojen pohjalta.

Aloita väitöstiedote tuloksista

Väitöstiedote on suunnattu yleistoimittajille. Siksi on tärkeää käyttää selkeää yleiskieltä ja pyrkiä välttämään erikoistermistöä. Tiedote kirjoitetaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin tieteellinen artikkeli:

  • aloita tutkimuksesi tärkeimmällä tuloksella
  • taustoita ja syvennä tulostasi tekstin loppua kohden.

Näin teet toimivan tiedoteluonnoksen:

  • Otsikko: Pyri keksimään napakka ja koukuttava otsikko. Valitse otsikkoon yleisesti käytössä olevia sanoja.
  • Ingressi on muutaman rivin mittainen tiivistelmä tutkimuksestasi ja johdanto varsinaiseen tekstiin. Pyri aloittamaan ingressi lyhyellä ja toteavalla lauseella, esimerkiksi tutkimuksesi keskeisimmällä tuloksella. Ingressissä voit myös kertoa miksi tutkimuksesi on tärkeä. Vältä pitkiä virkkeitä ja pidä ingressi lyhyenä.
  • Leipäteksti on tiedotteesi varsinainen tekstiosa. Se on hyvä mahtua yhdelle sivulle. Aloita tuloksistasi ja mieti, mitä uutta tietoa tutkimus on tuonut. Avaa vierasperäiset termit ensimmäisellä kerralla käytettäessä. Keskity vain olennaisimpaan ja tiivistä. Kirjoita lyhyitä kappaleita.
  • Väliotsikot jäsentävät kokonaisuutta ja helpottavat lukemista.
  • Sitaatit tekevät tekstistä lähestyttävän ja tuovat tekstiin tutkijan ääntä. Sitaatit myös helpottavat tekstin hyödyntämistä mediassa.
  • Mallia tiedotteen tekemiseen voit katsoa aiemmista väitöstiedotteista.

Kysymyksiä tiedottamisesta?

  • Tuomas Koivula, p. 050 593 3955, viestinta(at)utu.fi
Asiasana: Viestintä;
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto