Ohjeet mediapankin käyttöön

Yleisiä ohjeita

Käyttääksesi yleistä mediapankkia sinun ei tarvitse kirjautua palveluun. Kirjautumista tarvitaan tutkimuskuva-arkistojen materiaaleihin.

Mediaformaatti

Sivun yläosasta voit valita haetko koko mediapankin sisällöstä (näytä kaikki) vai kohdistatko haun tiettyyn formaattiin kuten valokuviin tai videoihin.

Hakukenttä ja filtterit eli suodattimet

Hakukentässä voit hakea vapaasti eri hakusanoilla. Haku toimii myös katkaistulla sanalla * (esim. Aura*) sekä and/or käskyllä.

Voit rajata hakua tai koko kuvamassaa filttereillä. Voit halutessasi valita useampia filttereitä samaan hakuun.

Haun tulokset saat näkyviin nimilistana, isoina kuvina tarkkoine tietoineen tai thumbnail-kuvina. Voit myös järjestää tulokset näyttämään uusimman kuvan ensin tai nimen mukaan aakkosjärjestyksessä.

Haun saat tyhjennettyä valitsemalla "tyhjennä haku" painikkeen.

Jaa sähköpostilla

Jaa sähköpostilla -toiminnon saat näkyviin avatessasi kuvan. Valitessasi "jaa sähköpostilla" -painikkeen voit lähettää linkin kuvaan sähköpostitse.

Kuvien lataaminen ja kerääminen

Yleisen mediapankin aineisto on vapaasti ladattavissa ja voit ladata sen käyttöösi hyväksymällä käyttöehdot. Yleisen mediapankin kuvista on ladattavissa kaksi eri kuvakokoa, korkearesoluutioinen tai esimerkiksi Internetissä tai Powerpointissa käytettävä pienempiresoluutioinen kuva. Kuvan voit ladata avaamalla esikatselukuvan ja valitsemalla haluamasi resoluutioisen kuvan.

Jos tarvitset useampia kuvia, kerää ne ensin SUOSIKIT-kansioon josta voit ladata kaikki kuvat kerralla. Kerää kuvat kuvan päällä olevasta kansion kuvakkeesta, jossa on plus-merkki. Kuvat saat pois suosikeista klikkaamalla kuvaketta uudestaan tai avaamalla kuvan ja poistamalla sen suosikeista. Kuvat, jotka olet valinnut suosikkeihin, voit ladata kerralla pakattuna zip-tiedostona.


Käyttöehdot

Kuvien lataaminen vaatii käyttöehtojen hyväksymisen. Kuvia voi käyttää maksutta ainoastaan seuraaviin tarkoituksiin: Turun yliopistossa tapahtuvan koulutuksen ja tutkimuksen markkinointiin, yliopiston toiminnasta viestintään tai opetus- ja tutkimustarkoituksiin. Muuhun käyttöön on erikseen pyydettävä lupa (mediabank@utu.fi).

  1. Kuvan käyttäjänä sinun tulee ladata kuva pankista itse tai tilata kuva tilauslomakkeella, hyväksyen samalla käyttöehdot. Siten sitoudut olemaan luovuttamatta kuvia tai niiden kopioita muille tahoille. Vastuullasi on ladattujen kuvatiedostojen hävittäminen.
  2. Mediapankki välittää kuvia yhteen käyttötarkoitukseen kerrallaan. Halutessasi käyttää kuvaa toiseen tarkoitukseen, on se ladattava tai tilattava uudelleen.
  3. Kuvien käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
  4. Kuvien lähteeksi on mainittava kuvaajan tai kuvaamon nimi (mikäli tiedossa) ja Turun yliopisto tai tiedossa olevan arkiston nimi.
  5. Julkaistavia kuvia ei saa muunnella esim. digitaalisella kuvankäsittelyllä ilman erillistä sopimista kuvaajan ja arkiston kanssa. Kuvan muuntelusta on aina julkaisuissa erikseen mainittava.
  6. Turun yliopisto ei peri kuvien käytöstä käyttömaksua. Sen sijaan ladatessasi kuvan olet tietoinen kuvien tekijänoikeudellisista seikoista ja olet valmis maksamaan mahdolliset tekijänoikeuskorvaukset oikeuksien omistajalle. Näissä tapauksissa sinun tulee neuvotella itse kuvaajan tai oikeuksien haltijan kanssa. Turun yliopisto ei ole vastuussa käyttäjien mahdollisista käyttöehtoja ja tekijänoikeuksia koskevista väärinkäytöksistä.
  7. Huomioithan mediapankkia käyttäessäsi henkilötietolain rajoitukset, joiden tarkoituksena on suojata ihmisten yksityiselämää ja yksityisyyden turvaavia perusoikeuksia.
  8. Mikäli käytät kuvia julkaisussa, toivomme, että julkaisusta lähetetään arkistoon näytekappale.
Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto