Väitöstilaisuudet

Väitöstilaisuus hammaslääketieteen laitoksella

Väitöstilaisuus alkaa aina 15 yli tasatunnin, jolloin yleisön pitää olla paikalla. Tällöin saliin astuvat väittelijä, kustos ja vastaväittäjä.

Kustos avaa tilaisuuden, jonka jälkeen väittelijä pitää seisaaltaan lectio praecursoriansa. Lopuksi hän pyytää vastaväittäjää esittämään ne muistutukset, joihin tämä katsoo väitöskirjan antavan aihetta.

Vastaväittäjä esittää seisaaltaan lyhyen lausunnon, joka koskettelee väitöskirjan aihepiirin asemaa ja merkitystä tieteessä ja muita yleisluonteisia kysymyksiä. Tämän jälkeen vastaväittäjä ja väittelijä istuutuvat.

Metodisten ja yleisten kysymysten jälkeen alkaa yksityiskohtainen tarkastus, joka saa kestää enintään neljä tuntia. Päätettyään tarkastuksen vastaväittäjä seisaalleen nousten esittää loppulausuntonsa, jota väittelijä kuuntelee myös seisaaltaan.

Väittelijä esittää seisaaltaan kiitoksensa vastaväittäjälle, jonka jälkeen hän kehottaa niitä läsnäolijoita, joilla on jotakin huomauttamista väitöskirjan johdosta, pyytämään puheenvuoron kustokselta.

Kun puheenvuorot ja vastaukset on annettu, kustos päättää seisaaltaan väitöstilaisuuden.

Väittelijä, kustos ja vastaväittäjä pukeutuvat yleensä frakkiin tai vastaavaan tai tummaan pukuun. Kutsuvieraat pukeutuvat myös tummaan pukuun, mutta muu yleisö voi pukeutua vapaasti.

Asiasana: Viestintä;väitöstilaisuudet;