Vieraalla kielellä bloggaaminen kielitaitotasoilla A1-B1 - sosiaalisen median avulla kohti autenttisuutta

Sanna Simola
Turun ammattikorkeakoulu
sanna.simola _arvaa_ turkuamk.fi

Vieraan kielen alkeisopetuksessa ollaan ehkä hitusen varovaisia; autenttisiin tilanteisiin ei mennä tarpeeksi rohkeasti, vaan kielen alkeet otetaan haltuun perinteisin metodein.

Uusi teknologia mahdollistaa mielestäni paremmin kielen oppimisessa kommunikatiivisuuden toteutumisen jo ihan alkeistasollakin. Sosiaalisen median työkalut mahdollistavat sen luontevasti. Luokkahuoneesta siirrytään verkkoa pitkin ”oikeaan” maailmaan.

Kohdallani kaikki alkoi projektista, jossa tein Tallinnan yliopiston saksan opettajan kanssa yhteisblogin. Tallinnan ja Turun opiskelijat kohtasivat toisensa tässä blogissa, kommunikaationvälineenä toimi saksan kieli. Itse kieli ei ollut kohde, vaan väline. Opiskelijat esittelivät vapaavalintaisesti oman maansa kulttuuria tms. Tämän jälkeen olen omassa ammattikorkeakouluopetuksessani (ruotsi/ saksa) käyttänyt  blogia.

 

Miksi blogi? Mitä hyötyä siitä on?

Opetustyössä on hyvä kokeilla uusia keinoja; miten saan opetettavan asian parhaiten perille. Uusi teknologia mahdollistaa uusia asioita, ja niitä täytyy hyödyntää.

Blogia käyttämällä luon ympäristön, jossa:

- opiskelija käyttää vain kohdekieltä, tuottaa itse sekä suullista (video) että kirjallista kohdekielistä tekstiä
- opiskelija oppii tuottamaan kohdekieltä verkon antamin apukeinoin (eri lähteet: verkkosanakirjat, muut materiaalit)
- opiskelija lukee ja kommentoi muiden postauksia. Näin hän saa varmuutta kysymysten ja vastausten muodostamiseen ympäristössä, joka ei mahdollista "pakotietä". Luokkahuonetilanteessa ei ole samanlaista "pakkoa" käyttää kieltä.
- opiskelija kehittyy verkkoviestijänä
- opiskelijan työelämävalmiudet kehittyvät ( blogin aihe ammatillinen)
- kielioppi jää  taka-alalle, viestintä on pääasia

Saamani opiskelijapalaute on ollut hyvää. Jotkut opiskelijoista ovat toki olleet skeptisiä, mutta ovat kääntäneet myöhemmin kelkkansa, ainakin osittain. Alla opiskelijapalautteesta poimittu virke:

tekeminen on todellista, eikä mitään "täytä lauseen puuttuva sana oikeassa taivutusmuodossa", joka on erityisen tehokas tapa näivettää mielenkiinto kielen oppimiseen. ”

Tähän olen olen pyrkinyt, oikeaan tekemiseen ja sitä kautta oppimiseen.

 

Keywords: blogit, vieraan kielen opetus

Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto