in English
 
 
Asumisen reunalla

Rauman saaristo on toiminut oppimisympäristönä käsityön aineenopettajankoulutuksen tuotesuunnitteluopetuksessa. Työskentely saaristossa on ollut mahdollista yhteistyössä Rauman kaupungin saaristoisäntä Uula Jänkävaaran kanssa. 

Lähtökohtana oma kokemus, ympäristö ja asuminen

Toisen vuoden käsityökasvatuksen opiskelijoiden kevään 2014 kokoavan käyttäjälähtöisen suunnitteluprojektin teemana oli asuminen. Tavoitteena oli pohtia kotia omakohtaisesti ja ymmärtää talot käsityönä valmistettuina suurina esineinä. Suunnitteluprosessin päätteeksi huhtikuussa opiskelijoiden ryhmissä toteuttamat asumukset esiteltiin yliopiston pihalla ns. ”asuntomessupäivänä”.

Ympäristö opettaa kokonaisvaltaisesti

Projekti käynnistettiin tammikuussa retkellä aikaisemmin ympärivuotisesti asuttuun Nurmeksen saareen. Opiskelijoille ei kerrottu opintoretken syytä, vaan yhteinen pakkasaamuinen kävelymatka jäitä pitkin sai jokaisen asettumaan osaksi ympäristöä. Koiran mukanaolo helpotti hetkeen laskeutumista ja vahvisti läsnäolon tunnetta.

Perillä, Päivärannan tilan historiallisessa pihapiirissä, jonka jokaisessa nurkassa tuntui sinä aamuna raaka viima, oli mahdollista aloittaa pohdinta asumisen ehdoista äärioloissa. Talon sisällä puuhellan lämpö antoi ymmärryksen siitä, mitä eläminen, elossa selviäminen talven yli oli sata vuotta vanhassa talossa tarkoittanut. Ympäristön asettama kokemus oli vahva. Opiskelijoille oli helppo avata rakennusperinnettä ja kulttuurihistoriaa. Talon rakennusmateriaalit oli mahdollista ymmärtää ja käsin valmistettu iso esine, talo sai monta merkitystä. Siitä tuli paljon muutakin kuin rakennus. Eletty elämä, talon historia sai värit.

Yhteisen kokemuksen kautta ymmärryksen syventämiseen

Saaressa annettu tehtävä ja puolen päivän mittainen vierailu käynnisti jokaisessa opiskelijassa oman asumuksen, suojan ja pesän suunnitteluprosessin. Projektin käynnistänyt yhteinen kokemus, ympäristön kosketus, oli jättänyt jäljen.

Maija Esko, maija.esko@utu.fi

Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto