in English
 
 
Elinkaariajattelua alakoululaisille käsityön keinoin

Kestävä kehitys

Perusopetuksen yhtenä tavoitteena on kasvattaa ympäristötietoisia ja kestävään elämäntapaan sitoutuneita kansalaisia, jotka osaavat rakentaa yhteistä tulevaisuutta ekologisesti kestäville ratkaisuille. Kestävä kehitys on myös osa Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön käsityökasvatuksen tekstiilipainotteisia aineopintoja, joissa tulevien käsityönopettajien kanssa tekstiilien kulutusta tarkastellaan ensin teoreettisista näkökulmista ja sitten järjestämällä aiheesta käytännön työpajoja alakoululaisille.

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Opettajankoulutuslaitoksen ja Rauman SPR:n yhteistyönä toteutetuissa kestävän kehityksen työpajapäivissä raumalaiset alakoululaiset ovat päässeet tutustumaan kestävään elinkaariajatteluun erilaisten tiedollisten ja toiminnallisten opetuskokonaisuuksien kautta. Työpajojen suunnittelusta ja ohjaamisesta ovat vastanneet käsityön aineenopettajaopiskelijat ja tilat sekä työstettävät kierrätysmateriaalit koululaisten käyttöön ovat tarjonneet Rauman SPR:n Puotimyymälä.

Tavoitteena omien toimintamahdollisuuksien tiedostaminen

Työpajojen lähtökohtana on herätellä oppilaiden ajatuksia omista vaikutusmahdollisuuksista ympäristön kestävän kehityksen edistämiseksi. Pajojen aiheina ovat olleet muun muassa vaatteiden eliniän pidentäminen oikealla hoidolla, huollolla ja korjaamisella, vanhojen tekstiilien muodistaminen erilaisin käsityön keinoin, pehmolelujen uusi elämä sekä kirjojen monipuolinen kierrätyskäyttö. Pajapäivän aikana alakoululaiset tutustuvat myös Rauman SPR:n Puotimyymälän tiloihin ja toimintaan. Oppilaille kerrotaan mahdollisuuksista osallistua myymälän toimintaan esimerkiksi lahjoittamalla puotiin perheen kanssa kierrätykseen soveltuvaa tavaraa tai tulemalla itse ostoksille.

Tekemisen iloa

Kestävän kehityksen teemoja lähestytään työpajoissa pedagogisesti oppilaiden ikätason mukaisesti tiedon lisäämisen ja toimintamahdollisuuksien esittelyn kautta. Itsetekemisen ilo on todettu toimivaksi tavaksi konkretisoida tuotteiden elinkaaren pidentämismahdollisuuksia. Esimerkiksi kankaanpainannalla vanhat yksiväriset trikoovaatteet ovat saaneet oppilaiden käsissä pintaansa trendikkäitä printtikuvioita. Puotimyymälään hylätyt pehmolelut puolestaan ovat uudistettu käsityön keinoin ompelemalla niille erilaisia asusteita ja vaatteita. Farkkuja on muokattu uuteen kuosiin kirjomalla ja niiteillä tai ompelemalla materiaali aivan uuteen käyttötarkoitukseen. Vanhoista kirjoista työpajoissa on askarreltu aarrearkkuja, kynätelineitä ja origameja.

Yhteisöllisyyttä

Työskentely pajapäivän aikana SPR:n Puotimyymälän tiloissa on oppilaille mieluisaa vaihtelua koulutyöhön. Puodin tilat ovat avarat, mikä mahdollistaa työpajatoiminnan Puodin normaalien aukioloaikojen puitteissa. Tiloissa kohtaavat näin ollen pajapäivän aikana niin Puodin asiakkaat, henkilökunta, opettajaopiskelijat sekä

pajapäivään kutsun saaneet oppilaat. Kanssakäyminen eri ryhmien välillä päivän aikana on luontevaa ja näkökulmia avartavaa.

Satu Grönman, satu.gronman@utu.fi

Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto