Promootiopäivälliset

​Jumalanpalveluksen jälkeen promovendeille on jäänyt muutama tunti aikaa levähtää ennen juhlapäivällisten alkua. Vuonna 1955 suuret juhlapäivälliset alkoivat kello 19 Ylioppilastalossa. Uteliasta yleisöä oli hankkiutunut Ylioppilastalon edustalle katselemaan juhlapukuisen vierasjoukon saapumista. Illan odotettu kunniavieras, presidentin rouva Alli Paasikivi, saapui Ylioppilastalolle klo 19.15 valkoisessa brokadipuvussaan.

Vieraita oli lähes viisisataa, joten arvaa, että Ylioppilaskunnan talon muuten niin avarilta tuntuvat suojat kävivät ahtaiksi. Jokainen päivällisvieras sai sisään tulleessaan käteensä sinisen menu- ja ohjelmavihkosen, jonka takakannessa oli numeroitu pöytäkartta sekä asianomaisen henkilön nimi ja hänen paikkansa. Tämän järjestelyn sekä airuitten valppaan ja joustavan avun turvin sijoittui monisatapäinen vierasjoukko paikalleen vaivattomasti ja nopeasti. Sali oli laakeripuin kauniisti koristeltu ja värikäs, juhlapukuinen vierasjoukko loi todella suuren juhlan tunnelman. Juhla-aterian ruokajärjestys oli seuraava: Kukkakaalilientä - kuorukoita kala- ja sienitäytteellä - vasikanseläkettä parsan ja muiden vihannesten kera - kehrätyllä sokerilla ja hedelmillä koristeltua jäätelöä - kahvia. Aterian aikana tarjottiin kotimaista kuohuviiniä ja kahvin kanssa konjakkia ja likööriä.

Yliopiston rehtori Osmo Järvi toivotti vieraat tervetulleeksi ja kuvasi puheessaan turkulaista promootioperinnettä kepeään sävyyn:

  Tosin juhlamme on varsin vaatimaton verrattuna niihin juhliin, mitä Turussa ennen vietettiin. Vanhan akatemian viimeisissä promootioissa v. 1827 promootiopäivän iltana järjestettiin illalliset ja tanssiaiset 700 hengelle, ja meillä on ollut vaikeuksia 450 vieraan sijoittamisessa. Vaikeuksia on myöskin kohdannut kaikkien kerääntyneiden traditioiden seuraaminen promootiojuhlallisuuksien toimeenpanossa.

Toisaalta eivät kaikki promootioihin liittyvät traditiot ole kovinkaan vanhoja ja voisi ehkä olla syytä ainakin täällä Turussa palata osittain takaisin niihin muotoihin, joita noudatettiin promootioissa vanhan akatemian aikoihin. Esim. 1700-luvulla promootiojuhlallisuudet kestivät vain yhden päivän, vaikkakaan ei käy kieltäminen, etteikö moni yksityisesti jatkanut juhlaansa pitkälle seuraavallekin vuorokaudelle. Jossakin määrin vanhempaan traditioon olemme palanneet myös korvataksemme tohtori-ultimuksen puheen kutsuvieraille ja maisteri-ultimuksen puheen naisille yleisellä kiitospuheella "tacksägelsetalet", jossa 1700-luvun tavan mukaan aihevalinta oli vapaampi. Vanhoja traditioita noudatamme myös siinä, ettei tässä juhlassa tarjota 6 ruokalajia enempää, mikä hyvin soveltuu nykyisiin käsityksiimme terveyden säilyttämisestä. Niin pitkälle taaksepäin emme innostamme huolimatta uskaltaneet mennä traditioiden säilyttämisessä, että olisimme naisilta 1600-luvun tapoja noudattaen kokonaan kieltäneet pääsyn näihin kekkereihin.

Vuonna 1955 päivälliset etenivät juhlapuheiden saattelemina lähes puolille öin. Ne päätettiin tanssikarkeloihin, jotka kestivät pitkälle aamuyöhön asti. ​​

Asiasana: Viestintä;
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto