Promootiotanssiaiset

Vuoden 1955 promootiotanssiaisista kerrotaan seuraavaa:

Loistavan akateemisen juhlan päätteeksi muodostuivat promootiotanssiaiset, jotka alkoivat klo 20 Ylioppilastalon juhlasalissa.

Kello kolmen aikaan kokoonnuttiin kevätöiselle valoisalle pihamaalle ja Ylioppilastalon asuntolasiiven eräälle parvekkeelle ilmestyi fil. maisteri Olli Virtanen, joka piti puheen nousevalle auringolle.

Mutta auringon nousu ei millään tavalla laimentanut vierasjoukon tanssihalua. Osa tosin jo lähti kotiinsa, mutta jäljelle jääneet palasivat takaisin saliin ja jatkoivat entisellä innolla juhlaa.

Mutta juhlathan täytyi sentään lopettaa. Kirkas aamuaurinko paistoi ystävällisesti suoraan viimeisten vieraitten kasvoille, kun he astuivat raikkaaseen aamuilmaan. Suuri akateeminen juhla Turussa anno domini 1955 oli päättynyt.

Nykyinen promootiojuhla on hieman yksinkertaistunut esimerkiksi vuoden 1955 versiosta, ppromootiopäivälliset ja tanssiaiset on yhdistetty samaksi juhlaksi. Toisaalta tilaisuuden tullen voidaan vanhoja promootiotraditioita herätellä henkiin ja uuteen käyttöön. Näin tapahtui muun muassa vuonna 2000, kun promootiotanssiaisia palattiin tanssimaan vanhalle Palokunnantalolle. Palokunnantalo oli ollut myös Turun yliopiston ensimmäisen promootion iltajuhlien näyttämö.

Promootio on akateemisista juhlista arvokkaimpia, mutta se on myös riemujuhla, jossa huumorillakin on oma tärkeä osuutensa. Vuoden 2000 promootiossa LT Timo Veromaa luonnehti puheessaan kunniatohtoreille asioita, joista ulkomaalaiset tieteentekijät tietävät, että ovat olleet liian kauan Suomessa. Veromaan sanoin Suomi on ehkä liiankin tuttu, jos

  • You know that 80 degrees C in a sauna is chilly, but 20 degrees C outside is freaking hot.
  • You actually enjoy salmiakki
  • You know the words to "Den Glider In"
  • You are always on time
  •  You know how to fix herring in 105 different ways
  •  You eat herring in 105 different ways
  • You know that silence is fun.

Vaikka promootioperinteen juuret juontuvat satojen vuosien takaa, perinne elää ja uudistuu uusien akateemisten sukupolvien myötä.​​

Asiasana: Viestintä;
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto