Promootiopäivälliset 27.5.
Tohtoripromootio 2011

Puhe kumppanille, FT Suvianna Seppälä

Rakkaat kumppanimme, hyvät naiset ja herrat,

väitöskirjan kirjoittaminen on varsin suuri projekti. Se ottaa paljon, mutta lopputulos, tutkimuksen valmistuminen ja kansiin saattaminen tuntuu sitten sitäkin makeammalta. Väitöskirjatyö on silti harvoin, jos koskaan, yksin puurtamista. Siinä tarvitaan kirittäjiä, tukea ja sparrausta. Ja kun iso urakka on takanapäin ja uudet haasteet edessä, on todellakin juhlan aika. Voimme varmasti kaikki paikalla olijat allekirjoittaa sen, että olo tuntuu kaikessa juhlavuudessa juuri tällä hetkellä onnelliselta ja iloiselta. On hienoa olla mukana monen sadan vuoden promootioperinteessä, ja näin välittää traditiota eteenpäin.   

Kaikilla meillä on oma polkumme tohtoriksi. Osa tekee väitöstyötä päätoimisesti, toiset kirjoittavat väitöskirjaansa oman työnsä ohella. Nämä kahta työtä puurtaneet ovat erityisen kunnioituksen ansainneet. Monet ovat joutuneet sovittamaan kaiken ajan itselleen haluavan väitöskirjatyön perhe-elämän kanssa. Tällainen elämänvaihe on vaatinut ymmärrystä ja tukea perheeltä ja elämänkumppanilta. Väitöstutkimuksen loppuunsaattaminen olisi ollut ilman omien läheisten ihmisten tukea henkisesti paljon raskaampaa.

Hyvät kumppanit, teillä on ollut erittäin suuri merkitys koko projektin ajan. Olette nähneet hajamielisyyttä, unohduksia, ja tutkimustyöhön uppoutumista, mutta myös helpottuneita katseita ja onnistumisen hetkiä projektin häämöttäessä maalisuoralla. 

Apu, jota elämänkumppanit ovat antaneet, on ollut monitahoista. Henkinen tuki hetkellä, jolloin on tullut tunne omasta riittämättömyydestä ja töiden päälle kaatumisesta on varmasti tullut tarpeeseen jokaisella väitöskirjaa tehneellä. Tästä henkisestä tuesta, jota kumppanit ovat antaneet, haluamme me jokainen väitöskirjantekijä ilmaista kiitoksen.

Joskus apu on voinut olla hyvinkin konkreettista. Esimerkiksi aviomieheni tarkisti ja oikoluki väitöskirjani lukuisia taulukoita omasta konferenssistaan käsin, kun deadline käsikirjoituksen jättämiselle läheni armottomasti.  Sähköpostit ja excel-tiedostot lensivät kiivaasti Suomen ja Itävallan väliä, kokouksen kahvitauoilta. Yhteen hiileen puhaltaminen oli todellista, ja toteen kävi sekin väite, että neljät silmät näkevät enemmän kuin kahdet. Toki yhteistyö ja tuki oli koko väitöskirjatyön tekemisen ajan vahvaa. Oivaltavat ja kyseenalaistavat kommentit biokemistiltä olivat erittäin tervetulleita historiantutkijalle.

Väitöskirjan tekeminen on ilojen ja surujen, onnistumisen hetkien ja joskus tuskaistenkin taivalten vuoristorataa. Olemme iloisia, että te, hyvät kumppanit, olette olleet jakamassa niitä kanssamme, näitä hetkiä, ja tarjonneet kaivattua vastapainoa tutkimukselle ja työelämälle. Ennen kaikkea te kaikki olette valaneet uskoa tulevaisuuteen ja osoittaneet, että se tutkimus ei kuitenkaan ole se maailman tärkein asia ja että väitöksen jälkeenkin on elämää.

Rakkaat kumppanimme ja juhlavieraat,

Väitöskirjan johdannossa läheisimpien ihmisten kiittäminen ei ole pelkkä kohteliaisuus, vaan sen takana on todellakin suurta venymistä koko tohtorin lähipiiriltä. Haluankin osoittaa tämän puheen, ei ainoastaan kumppaneille, vaan myös nuorten tohtorien muille läheisille ihmisille, omille vanhemmille, ystäville ja koko akateemiselle työyhteisölle. Tohtoriksi ei valmistuta yksin tutkijakammiosta, vaan mukana on aina merkittävä joukko ja monitahoinen verkosto ihmisiä myötävaikuttamassa ja auttamassa eteenpäin. Kumppania mitenkään väheksymättä voisin väittää, että väitöstutkimus ei ole yksilösuoritusta, vaan akateemisen yhteisön ryhmätyötä, mitä suuremmissa määrin.

Dear Spouses, Ladies and Gentlemen,

In my speech I highlighted the importance of our spouses in finishing our doctoral studies. The Academic Degree Ceremony is not only meant to celebrate the new doctors. It is also a celebration of companionship. With the love and support we got from our spouses we have been able to fulfill our dreams in academic world and reach the doctoral degree. It is my great pleasure to extend our deepest gratitude and respect to all of you.

May I propose that we toast to our dear spouses and to all dear friends!

Nostakaamme malja rakkaille kumppaneille ja muulle lähipiirille, joiden tuen ja rakkauden turvin olemme jaksaneet viedä suuren projektin loppuun asti.

Päivitetty 30.05.2011 08:21