Puhe kumppanille, VTT Jenni Karimäki
Rakkaat kumppanimme, arvoisat juhlavieraat

Kuten väitöskirjan esipuheessa myös tänään viimeisenä muttei missään määrin vähäisimpänä kiitetään väitöskirjantekijöiden, meidän nuorten tohtoreiden, kumppaneita ja läheisiä, sillä tie ensimmäisestä tutkimussuunnitelmasta väitöstilaisuuteen vaatii suurta venymistä myös tulevan tohtorin lähipiiriltä. Tämä puhe onkin osoitettu kumppaneille, puolisoille, avopuolisoille, mutta myös nuorten tohtoreiden muille läheisille ihmisille, omille vanhemmille, ystäville ja koko akateemiselle työyhteisölle.

Väitöskirjan valmistuminen ei ole nopea tai helppo prosessi. Sitä on usein verrattu maratoniin, mutta kenties se paremminkin muistuttaa maratoniin valmistautumista. Prosessi on täynnä iloa ja onnistumisen tunteita, mutta myös vastoinkäymisiä ja mahdottomalta tuntuvia tilanteita. Treeni takkuaa, jalat eivät kanna ja tiekin on epäselvä. Kumppanilta onkin väitöskirjatyön kestäessä vaadittu kykyä iloita, kun on sen aika, ja antaa tukea silloin kun kaikki on tuntunut kaatuvan päälle. Te kumppanit olettekin joutuneet elämään parisuhteessa, jossa on ollut vuosia mukana ajoittain varsin vaativa ja aikaa vievä kolmas pyörä. Teiltä on vaadittu niin henkistä kuin aineellista panostusta nuoren tohtorin tavoitellessa omaa unelmaansa. Kiitos siis kärsivällisyydestä ja siitä, että olemme saaneet toteuttaa oman unelmamme.

Kumppanit, te olette auttaneet löytämään tasapainon työn ja muun elämän välille, ja tarvittaessa muistuttaneet, että on myös muuta elämää. Olette siirtäneet ajatuksemme pois tiedemaailmasta. Ja toisaalta olette osin tahtomattanne joutuneet perehtymään varsin syvällisesti esimerkiksi Suomen sotien välisen ajan poliittiseen historiaan, mutta vastaan sanomatta olette kuunnelleet ne synkät yksinpuhelut ja katkerat tilitykset, jotka kuitenkin ovat hedelmällisellä tavalla vieneet väitöskirjatyötä eteenpäin. Kiitos ja anteeksi.

Te, kumppanit, olette täällä tänään vierellämme jakamassa pitkän väitöskirjaprosessin arvokkaan loppuhuipennuksen, tohtoripromootion kaikkine akateemisine juhlallisuuksineen. Me nuoret tohtorit saimme tänään tohtorin hatun ja miekan symboleiksi vapaan tieteen ja sen puolustamisen tärkeydestä. Me muodostamme nyt uusimman lenkin Turun yliopiston tieteen sotajoukkojen pitkässä ketjussa. Mutta, rehellisyyden nimissä, myös teille kumppanit pitäisi myöntää sama status ja symbolit, sillä takana on vuosien mittainen työ, josta monikaan ei selviä yksin. Te olette osaltanne edesauttaneet vapaan tieteen puolustamista.

Dear spouses, Ladies and Gentlemen

In my speech I highlighted the importance of our spouses in finishing our doctoral studies. It is with sincere gratitude and appreciation that I thank you all for everything you have done to assist us, young doctors, perharps in the most ambitious endeavor of our career thus far. The Academic Degree Ceremony is not only a celebration of the new doctors, but also a celebration of companionship. We could have not comleted our projects without the support from you. Thank you for sharing this academic journey with us because with your love and support we have been able to fulfil our dreams and reach the doctoral degree. It is my great pleasure to extend our deepest gratitude and respect to you all.

May I propose a toast to the wellbeing of our dear spouses! Kohottakaamme malja rakkaille kumppaneillemme!
Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto