Puhe promoottorille, LT Jetro Tuulari
Kunnioitetut promoottorit, hyvä naiset ja herrat!

Noin kuukausi sitten kun valmistelin puhetta, pysähdyin ihastelemaan pihalla vuoroaan vaihtavien keväisen auringonpaisteen ja sadekuurojen muokkaamaa maisemaa. Hymyilin muistiinpanojen ja luonnosten keskeltä. Mieleen tulvi muistoja väitöstyön ajoilta.

Kenties voimme kaikki hetkeksi pysähtyä miettimään, mikä meidät oikeastaan on tähän juhlaan johdattanut. Muistatteko itsenne lapsina kotipihassanne: sama lapsi on nauttinut pihaleikeistä, kävellyt koulusta kotiin, istunut läksyjen ääressä.. tuo lapsi kasvoi aikuiseksi, aloitti korkeakoulun, otti vastaan jatko-opintojen haasteet, ihastui, kenties ajoittain vihastuikin tieteen maailmaan, näki ja koki vaiheet tohtoriväitökseen saakka ja istuu täällä tänään vasta promovoituna tohtorina.

Matkan varrella kenties keskeisin oppi on ollut, että oikoteitä ei ole olemassa. Kaikki osaaminen ja saavutukset on lopulta ansaittava omalla työllä ja suunnitelmallisella toteuttamisella. Jatko-opintojen aikana joutuu usein koettelemaan oman mukavuusaluettaan, arvioimaan oman osaamisen rajoja ja sietämään epävarmuutta.

Onneksi emme ole olleet tuolla taipaleella yksin. Promoottorit, ohjaajamme, seniorit, mentorimme ovat olleet mukana matkalla. Kukin omalla tavallaan olemme yhdessä muodostaneet ja ylläpitäneet motivaatiota, rohkeutta, joustavuutta, sitkeyttä ja lopulta jakaneet saavuttamisen riemun väitöstilaisuudessa. Yhteistyössä on voimaa. Annetaan hyvän kiertää ja kasvaa kun kasvatamme tulevia tutkijasukupolvia.

Hyvät promoottorit, kaikkien vastavihittyjen tohtorien puolesta, kaikella kunnoituksella ja lämmöllä - kiitos!

Esteemed promoters, ladies and gentlemen!
The word promote comes from a latin word promovere. Pro (forward, onward) and movers (to move). In English promoter can refer to i) raising to a higher position, ii) supporting or actively encouraging, iii) in chemistry, acting as a promoter to a catalyst (further speeding up the chemical reactions), and iv) in biochemistry, to a binding site for starting transcription (a.k.a. as gene reading). Promoters here today, supervisors, senior investigators, mentors have been all these things to us: binding sites, catalysts, supporters and the ones that can raise us to a higher position. Thank you for everything!

Haluan esittää Teille, arvoisat promoottorit, vastavihittyjen tohtoreiden kunnioittavimmat kiitokset ja kehoittaisin kaikkia uusia tohtoreita nousemaan ja kohottamaan maljan promoottoreiden kunniaksi.
Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto