Historia

Turun yliopistolla on ollut yhteistyötä Saarenmaan ja Länsi-Viron kanssa vuodesta 1991. Yhteistyön tausta löytyy Turun yliopiston saariston kehittämisprojektista, jonka kokemuksia hyödynnettiin Viron saaristossa. Yliopiston täydennyskoulutuskeskus perusti oman toimipisteen Kuressaareen 1993.

Yliopiston täydennyskoulutuskeskus on osallistunut useisiin projekteihin Länsi-Virossa, mm. elinkeinojen kehittämisprojektit, vierasvenesatamien kehittämisprojekti, Länsi-Viron matkailuyrittäjäkurssi sekä ympäristönsuojeluprojektit. Lisäksi on toteutettu viranomaisyhteistyönä mm. Saarenmaan kehittäjäkoulutus ja Hiidenmaan kehittämissuunnitelma.

Saarenmaan yliopistokeskus perustettiin 19.9.1997 Viron silloisen opetusministerin Mait Klaassenin, Tarton yliopiston vararehtorin Toivo Maimetsin ja Turun yliopiston hallintojohtajan Kari Hyppösen ideoimana.  Turun yliopiston lisäksi perustajajäseniä ovat Tallinnan teknillinen yliopisto, Tallinnan yliopisto, Tarton yliopisto ja Viron maatalousyliopisto sekä Saarenmaan maakunta.

Turun Yliopistosäätiö  vuokrasi ja  kunnosti yliopiston ja Saarenmaan yliopistokeskuksen käyttöön kiinteistön Kuressaaren keskustasta läheltä Piispanlinnaa. Uudet toimitilat avattiin19.9.2003.  Kiinteistö siirtyi Turun Yliopistosäätiön omistukseen 22.9.2009.

Yliopistokeskuksen piharakennus on toiminut Eduard Kingiseppin perheen asuntona ja päärakennus pensionaattina. Viktor Kingisepp (synt. 1888) oli kommunisti-ideologi joka teloitettiin 1922. Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1952 Kuressaaren kaupungista tuli Kingisepp.  Pargi 5:n pieneen taloon perustettiin Viktor Kingiseppin museo, ja myöhemmin myös päärakennus toimi Kingiseppin museona.

Päärakennuksessa sijaitsi ennen yliopistokeskusta  Merekultuuri museum.