Tutkijoiden yö Turussa
Turun yliopiston Tutkijoiden yö 28.9.2018 kello 14–23


ohjelma.jpg


​Tutkijoiden yönä 28.9.  Turun Yliopistonmäellä

Avoimet ovet Turun yliopiston eläinmuseossa kello 14.00–​21.00

Tule, näe ja koe Suomen toiseksi laajin luonnontieteellinen kokoelma. Yli neljä miljoonaa näytettä. Varhaisimmat näytteet on tallennettu 1800-luvulla. 

Näe maailman suurimmat hyönteiset, kauneimmat perhoset ja elävät nuolimyrkkysammakot, kosketa mammutin poskihammasta ja ihaile täytettyjä eläimiä. Näet myös näytteitä, joita 1800-luvun turkulaisten tutkimusmatkailijat toivat kotikaupunkiinsa maapallon toiselta puolen.
 
Opastetuilla käynneillä pääset tutustumaan aiemmin vain tutkijoiden käytössä olleisiin museon kokoelmiin. Kierroksille ennakkoilmoittautuminen sivun alaosassa olevista linkeistä.

Koko illan paikalla on tutkijoita, joiden kanssa voit keskustella ihmeellisestä luonnosta ja tutkijan työstä.

 
Luennot Natura-rakennuksen salissa IX kello 17.00 ja 19.00
Klo 17.00 kulttuurihistorian professori Marjo Kaartinen: Vihaa ennen ja nyt - ja voiko sille tehdä jotain?
Luennon jälkeen on mahdollisuus pelata Naturan aulassa Vihan pitkät jäljet -hankkeen peliä, jossa pelaaja pääsee itse testaamaan arvovalintojaan.

Klo 19.00
 biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi ja biodiversiteettiyksikön tohtorikoulutettava Tinja Pitkämäki: Amazonian ja Andien luonnon salatut aarteet - eläin- ja kasvitieteilijä kertovat tutkijoiden löydöistä
 

Sienipaja perheen pienimmille Naturan aulassa kello 16.3018.00

Tule muovailemaan vahasta oma sienesi, nimeä se ja kerro sen herkullisuudesta tai myrkyllisyydestä. Voit myös keskustella sinistä pajaa vetävän biodiversiteettiyksikön tohtorikoulutettavan Tinja Pitkämäen kanssa. Tinja kuvaa kaikki sienet ja luo niistä Lasten oma sienikirja -kuvagallerian muun muassa Tutkijoiden yön nettisivuille.
 

Pelaa Vihan pitkät jäljet -hankkeen virtuaalista peliä klo 18.00-21.00

Miten sinä toimisit historiallisessa tilanteessa, kun joutuisit ratkaisemaan suuria ongelmia? Testaa omat arvovalintasi Vihan pitkät jäljet -hankkeen Baltian ristiretket -pelissä.
 
1200-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ristiretkeläisten armeijat valloittivat Liivinmaan, joka sijaitsi nykyisen Latvian ja Viron alueella. Alueen paikallisväestö koostui pääasiassa itämerensuomalaisista ja baltialaisista kansoista. Käännytys oli aluksi rauhallista, mutta muuttui veriseksi paavin julistettua alueen ristiretkien kohteeksi. Saksalaiset ja tanskalaiset ristiretkeläiset kilpailivat alueen käännyttämisestä, kunnes he pääsivät yhteisymmärrykseen alueen jakamisesta Stensbyn sopimuksella vuonna 1238.
​Ristiretkeläisarmeijat koostuivat komentajista, tavallisista sotilaista, pioneerien kaltaisista erikoisjoukoista, paikallisista täydennysjoukoista sekä papeista. Papiston tehtävänä oli jumalanpalvelusten lisäksi myös huolehtia siitä, mikä oli teologisesti ja laillisesti oikeutettavissa olevaa sodankäyntiä... 
 
Paikan päällä fyysisesti pelattavan Baltian ristiretki -pelin lisäksi voit pelata hankkeen muita pelejä. Miten sinä toimisit Rooman inkvisition noituusoikeudenkäynnissä, entä Baltian ristiretkellä tai Rooman valtakunnassa keisarin sotilaiden piirittäessä Stilichon kaupunkia? Miten arvioisit metsänhenkien oikeudenistuntoa Käkisalmessa tai ruotsalaista raiskausoikeudenkäyntiä 1600-luvulla. 
 
Saat mukaasi myös nettiosoitteen, josta löydät pelit pelattavaksi myöhemmin.
 

Vihan pitkät jäljet -pelin yhteydessä voit keskustella tutkijoiden kanssa kello 18.00–21.00 Naturan aulassa 

 • kulttuurihistorian professori Marjo Kaartinen, jonka kanssa voi keskustella reformaation kielenkäytöstä, rasistisesta puheesta ja erilaisista toiseuttamisen käytännöistä
 • ​kulttuurihistorian tutkijatohtori Reima Välimäki, jonka kanssa voit keskustella keskiajan harhaoppisuudesta ja inkvisitioista, vihapuheen ja kansankiihottamisen historiasta, keskiajan lähteiden tietokoneavusteisesta tutkimuksesta ja historian popularisoinnista
 • englannin kielen professori Matti Peikola, jonka kanssa voit keskustella vallankäytön ja vaikuttamisen kielellisistä keinoista keskiajan ja uuden ajan alkupuolen teksteissä kuten harhaoppisuuteen liittyvissä kiistakirjoituksissa ja noitaoikeudenkäyntien tekstiaineistoissa.
 • rikosoikeuden historian dosentti, väkivaltatutkija Satu Lidman, jonka kanssa voit keskustella muun muassa sukupuolittuneen väkivallan ja
  kontrollin historiasta uuden ajan alusta ajankohtaisiin
  ihmisoikeuskysymyksiin. Lisätietoja: www.lidman.fi
 • englannin kielen yliopisto-opettaja, FT Mari-Liisa Varila, jonka kanssa voit jutella esimerkiksi siitä, miten keskiaikaisia käsikirjoituksia ja vanhoja painettuja kirjoja käytetään lähteinä ja millaisia haasteita vanhojen tekstien tutkimukseen käytännössä liittyy.

Lainaa tutkija juttukaveriksi Naturan aulassa klo 18.00–20.00

Mietityttävätkö puutiaiset ja niiden elämä?
Lainaa juttukaveriksi puutiaisia väitöskirjatutkimuksessaan tutkiva Jani Sormunen.

Pääsikö puutiainen puremaan? Millainen infektio on puutiaisista tarttuva borrelioosi? Miten borrelioosia tutkitaan Turun yliopistossa?
Lainaa juttukaveriksi Lymen borrelioosiin perehtynyt bakteeriopin apulaisprofessori Jukka Hytönen.

Haluatko tietää isovanhempiesi kohtalon vuonna 1918?
Lainaa juttukaveriksi punaisten naisten kohtaloita sisällissodassa väitöstyössään tutkinut Tiina Lintunen, joka neuvoo sinut tiedon lähteille.
 

Opastetut kierrokset eläin- ja kasvimuseossa

Kierrokset kokoontuvat ja lähtevät liikkeelle eläinmuseon  2. kerroksen aulasta. Poikkeuksena Mausteita ja kahvinpapuja arkeologisilta kohteilta – arkeologiset kaivaukset luonnontieteilijän silmin , joka toteutetaan Naturan 2. kerroksen seminaarihuoneessa. Opastus molempiin paikkoihin Naturan aulasta.
 • 14.00 Sukella sudenkorentojen maailmaan, projektitutkija Kari KaunistoKierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä 
 • 14.00 Perunat Marsissa – Peruna on reissaava viljely. Jos jonain päivänä joudumme lähtemään Maasta, otatko perunan mukaasi? museoavustaja Nelly Llerena Martinez.​
 • >> Ilmoittaudu tästä​
 • 14.30 Mystiset matelijat, tutkija Valter Weijola Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä​ 
 • 15.00 Mikroskooppikuvauksen salatmuseomestari Veikko Rinne. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä 
 • 15.30 Hämähäkkien maailmassa - tutustu yhteen maailmaan suurimmista hämähäkkikokoelmista, tutkija Varpu Vahtera  Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä​ 
 • 16.00 Maaperäeläinten salainen maailmatohtorikoulutettava Riikka Elo. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä​ 
 • 16.30 Mausteita ja kahvinpapuja arkeologisilta kohteilta – arkeologiset kaivaukset luonnontieteilijän silmin, tohtorikoulutettava Mia Lempiäinen-Avci. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä
  >> Ilmoittaudu täs​ 
 • 17.00 Perhosten elämäämuseomestari Anssi Teräs. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä 
 • klo 17.30 Sammalretki Yliopistonmäellä - etsi tutkijan kanssa tikanhiippa-, kielikello-, kiviturkki-, ketoparta-, karvakarhun- ja suonihuopasammal,  amanuenssi Sanna Huttunen. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä ​
 • 18.00 Miten kuollut selkärankainen valmistellaan museon kokoelmiin,  konservaattori Ari Karhilahti. Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä ​​
 • 20.00 Hyönteisnäytteiden matka sademetsästä Turkuun, tohtorikoulutettava Tapani Hopkins Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
 • >> Ilmoittaudu tästä ​​
 • 21.00 Salaisuuksien maailmassa - kierros eläinmuseon salatuissa kokoelmissa, professori Ilari E. Sääksjärvi.  Kierrokselle mahtuu mukaan 16 henkilöä.
  >> Ilmoittaudu tästä ​​

Ötökkäsafari Eläinmuseon pihamaalla klo 20–​23 (sään salliessa)

Täydennys 27.9.: Säätiedotus kertoo tulossa olevan niin viileä ilta, ettei ötököitä ole liikkeellä enää kovin myöhään. Ötökkäsafari toteutetaan siis kello 19.30-21.00

Tule katsomaan, miten hyönteisiä pyydystetään ja kuulemaan, miten niitä tutkitaan, museomestari Anssi Teräs​

Saapuminen paikalle 
Tutkijoiden yö järjestetään Turun Yliopistonmäellä eläin- ja kasvimuseon sekä Natura-rakennuksen tiloissa. 
 
Yliopistonmäellä on meneillään useampia rakennus- ja peruskorjaustöitä. Alueelle on helpointa saapua joko Koskenniemenkatua pitkin tai nousten Hämeenkadulta Yliopistonmäelle. 

Yliopistonmäellä ja alakampuksella, Vatselankadun varrella olevat, henkilöstön käytössä olevat pysäköintialueet ovat tapahtuman aikana vapaasti käytettävissä. 
 
Esteetön reitti tapahtumaan kulkee rakennustyömaan ajaksi suljetulta Henrikinkadun osalta pelastustietä pitkin Yliopistonmäelle tai vaihtoehtoisesti Vesilinnantien kautta Naturan takakautta.

 
Koko tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.​

 
 
 
ohjelma-700.png

Asiasana:
Tagit:
20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto