Työhaastattelu

​Haastatteluja on erilaisia

Haastatteluun kannattaa mennä avoimin mielin, sillä haastattelutyyppejä ja -tyylejä on hyvin erilaisia. Sekä haastattelijoita että haastateltavia saattaa olla useita. 

Selvitä itsellesi

 • millaista ihmistä työnantaja etsii 
 • miten sinun osaamisesi ja ominaisuutesi vastaavat vaatimuksiin.

Työpaikan täyttöprosessiin saattaa sisältyä useita haastattelukierroksia. Ensin voidaan pitää noin 5-10 hakijalle lyhyehköt karsintahaastattelut, joiden tarkoituksena on arvioida hakijoiden soveltuvuus tehtävään. 

Jatkoon päässeet kutsutaan "syvähaastatteluun", jossa pyritään selvittämään mm. haastateltavien motivaatiota ja sopivuutta työyhteisöön. Syvähaastatteluvaiheeseen liittyy usein soveltuvuustestaus.

Ryhmähaastatteluissa hakijoille voidaan antaa erilaisia tehtäviä: hakijoiden pitää ehkä ensin pohtia itsekseen jotakin kysymystä tai tehtävää ja esittää sitten tuotoksensa koko ryhmälle. Sen jälkeen annetaan ryhmätehtävä, jossa ryhmän pitää saavuttaa sopuisa lopputulos.
 
Ryhmätöiden avulla arvioidaan hakijoiden sosiaalisia taitoja ja yhteistyökykyä, joten niissä kannattaa olla aktiivinen, mutta antaa kuitenkin kaikille ryhmän jäsenille tilaa osallistua ja sanoa mielipiteensä.

Osoita kiinnostuksesi, valmistaudu hyvin

Mieti valmiiksi tehtävään ja työnantajaan liittyviä kysymyksiä, joita voit kysyä haastattelijalta. Näin voit selvittää myös itsellesi, onko tässä juuri se paikka jota haluat.

Suunnittele miten selvität mahdolliset ongelmakohdat ja käännät ne jopa itsellesi eduksi. Voit harjoitella haastattelua etukäteen jonkun tutun kanssa tai varata Rekrystä ajan harjoitushaastattelua varten. Lue lisää pääsivultamme.
 
Selvitä haastattelupaikan sijainti etukäteen, että ehdit varmasti ajoissa. Pukeudu samantyyppisiin vaatteisiin kuin ajattelet kyseisessä työpaikassa ja tehtävässä pukeuduttavan.
 

Mieti vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

 • Mitä tiedät yrityksestämme?
 • Miten kuvailisit itseäsi lyhyesti?
 • Miksi valitsit alan, jota olet opiskellut?
 • Mitkä ovat pitkän tähtäimen suunnitelmasi ja miten aiot toteuttaa ne?
 • Mitä uskot tekeväsi viiden vuoden kuluttua?
 • Miksi haet juuri tätä työpaikkaa?
 • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut tähän työpaikkaan?
 • Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa ominaisuuttasi?
 • Sovitko työryhmätyöskentelyyn vai teetkö mieluummin työsi itsenäisesti?
 • Miten toimit paineen alaisuudessa?
 • Mitä ongelmia olet kohdannut ja miten olet selvittänyt ne?
 • Onko sinulla joitakin rajoitteita, jotka voisivat vaikuttaa työskentelyysi?
 • Tell us something about your international experience

Esimerkit kertovat osaamisestasi

Haastattelija voi syventää kysymyksiä pyytämällä konkreettisia esimerkkejä: "kerro tilanteesta, jossa olet toiminut johtajana", "millaisessa tilanteessa paineensietokykysi on joutunut koetukselle?" jne. Esimerkit lisäävät uskottavuutta, joten niitä kannattaa käyttää kysymättäkin. Pyri kytkemään omaa koulutustasi, kokemustasi ja kiinnostuksen aiheitasi mahdollisimman paljon hakemaasi tehtävään.
 
Haastattelussa on oltava rehellinen, mutta kielteistä tietoa ei kannata tarjota vapaaehtoisesti. Monilla asioilla on lisäksi kaksi puolta, joten kerro asioista mahdollisimman positiivisesti. Kun kuvailet heikkouksiasi, kerro myös mitä olet tehnyt tai voit tehdä asian korjaamiseksi.
 
Vaikka sinua ei valittaisikaan hakemaasi paikkaan, kannattaa ottaa oppia haastattelukokemuksesta seuraavaa kertaa varten ja muistaa että aina ei edes etsitä absoluuttisesti parasta hakijaa vaan sopivinta ja motivoituneinta.
 

Haastatteluharjoitus Rekryssä

Haastattelutilanteista saatu kokemus auttaa valmistautumaan paremmin seuraavaan haastatteluun. Rekryssä järjestetään haastatteluharjoituksia, jossa asiantuntijamme haastattelevat sinua ja antavat palautetta tilanteesta. Lue lisää pääsivultamme.

Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto