Työhakemukset

Kysy lisää

Useimmiten ilmoituksessa annetaan puhelinnumero, josta saa lisätietoja tarjolla olevasta työpaikasta. Käytä tätä mahdollisuutta hyväksesi ja ota yhteyttä ilmoituksessa mahdollisesti nimettyyn henkilöön. Valmistaudu puhelinkeskusteluun. Mieti, miten esittelet itsesi ja asiasi sekä mitä tietoja tarvitset. Puhu selkeästi ja pyri mahdollisimman tiiviiseen ilmaisuun. Kuuntele ja kirjoita ylös saamasi tiedot.

Kirjallinen hakemus

Laadi työpaikkailmoituksen ja mahdollisesti käymäsi puhelinkeskustelun myötä saamiesi tietojen pohjalta hakemus tai täytä hakemuskaavake huolellisesti.
 
Vapaamuotoisen hakemuksen, hakukirjeen tavoitteena on, että pääset työpaikkahaastatteluun. Laadi hakemuksesi vastaukseksi työnantajan ilmoitukseen, ts. vastaa työnantajan asettamiin koulutus-, työkokemus- ym. vaatimuksiin ja perustele asiallisesti sopivuutesi kyseiseen tehtävään.

Muista, että työnantajaa ei kiinnosta sinussa se, että tarvitset työpaikan vaan että avoimeen toimeen löytyy mahdollisimman sopiva henkilö - sopivuus tarkoittaa oikeanlaista osaamista ja motivaatiota.
 
Pyri siihen, että hakemuksesi mahtuu yhdelle A4-arkille. Korosta siis kyseisen työtehtävän tai työnantajan kannalta olennaisia seikkoja ja jätä muut ansioluettelon ja/tai liitteiden varaan. Älä koskaan lähetä monistettua hakemusta vaan laadi jokaista työpaikkaa varten räätälöity hakemus!
 
Jos hakeudut ulkomaille töihin, kannattaa tutustua eri maissa käytettäviin hakuasiakirjoihin, joista on erinomainen tieto- ja mallivalikoima Eurograduaten sivuilla.

Hakemuksen tarkistuslista

 • Hakijan nimi ja yhteystiedot
 • Vastaanottajan nimi ja yhteystiedot (tarkista ilmoituksesta kenelle hakemukset pyydetään osoittamaan)
 • Päiväys
 • Viittaus ilmoitukseen tai puhelinkeskusteluun
 • Otsikko (käytä esim. tehtävänimikettä otsikkona)
 • Lyhyet henkilö- ja koulutustiedot
 • Vastaukset työnantajan esittämiin vaatimuksiin
 • Palkkatoivomus, mikäli sellaista pyydetään esittämään. Katso vinkkejä palkkasuosituksista esim. AKAVAn sivuilta.
 • Mahdolliset suosittelijat
 • Ansioluettelo liitteenä
 • Liitteinä jäljennökset tärkeimmistä todistuksista, jos niitä pyydetään
On hyvä pitää mielessä, että työnantajan tulee saada käsitys sinusta vain muutaman kirjoitetun rivin perusteella. Näin ollen sinun tulee laatia hakemuksesi niin, että se erottuu ehkä satojen hakemusten joukosta. Panosta tiiviiseen ilmaisuun!
 
Kaikenlaisten jippojen tai kikkojen käyttämisen suhteen kannattaa kuitenkin olla hyvin varovainen. Sinun on itse uskottava kykyihisi, jotta joku toinenkin voisi niistä vakuuttua. Yleisimpien mallien suora kopiointi ei välttämättä ole eduksi.

Avoimet hakemukset

Avoimia hakemuksia käytetään ns. piilotyöpaikkojen metsästyksessä. Piilotyöpaikkoja ei ilmoiteta avoimeen hakuun lehdissä tai Internetissä, vaan niihin pääsee kiinni hyödyntämällä mm. verkostoja, suoria yhteydenottoja ja avoimia hakemuksia.

Avoimessa hakemuksessa on yleisten hakemuskirjeeseen liittyvien neuvojen lisäksi tärkeää pystyä esittämään idea mahdollisesta toimenkuvastasi ko. organisaatiossa. Kerro työnantajalle, minkälaiseen ongelmaan tai tilanteeseen osaamisesi voisi tuoda ratkaisun. Mieti myös mitä muita medioita hyödynnät hakemuksen osana. Esimerkiksi linkit työnäytteisiisi, sosiaalisen median sisältöihisi tai työnhakuvideoon kertovat konkreettisesti persoonastasi ja osaamisestasi.

Hakemusten lähettäminen

Ota itsellesi kopio kaavakkeesta tai kirjeestä sekä toimittamistasi liitteistä. Saatat tarvita muistin virkistystä mikäli kutsu haastatteluun tulee esim. useamman viikon tai kuukauden kuluttua!
 

Haluatko palautetta hakemuksestasi?

Rekryssä järjestetään säännöllisesti CV-klinikoita, joissa uraohjaajamme antavat palautetta työhakemuksista ja CV:istä. Seuraavan CV-klinikan ajankohdan näet tapahtumakalenteristamme pääsivulta.
Asiasana:
Tagit:

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

Seuraa meitä: 
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   LinkedIn
Opiskelu Tutkimus Palvelut ja yhteistyö Yliopisto Tiedekunnat ja yksiköt Ajankohtaista Lahjoita
© Turun yliopisto