in English
 
 
Ilmoittautumis- ja maksuehdot 1.8.2017 alkaen

​Avoimen yliopiston opiskelijoiden tiedot tallennetaan Turun yliopiston opiskelijatietojärjestelmään, ks. tietosuojailmoitus.

Sitova ilmoittautuminen ja opinto-oikeus

 • Ilmoittautuminen koskee aina yhtä opintokokonaisuutta, opintojaksoa tai kurssia. Opinto-oikeus koskee siten sitä opintokokonaisuutta, opintojaksoa tai kurssia, johon opiskelija on ilmoittautunut ja jota koskevan opintomaksun hän on maksanut. Opinto-oikeus on määräaikainen, ja sen kesto vaihtelee opintojen laajuuden ja opetusohjelman mukaan. Opinto-oikeusaika ilmoitetaan opetusohjelmassa.
 • Ilmoittautuminen avoimen yliopiston opintoihin tehdään Avoimen yliopiston Nettiopsu -palvelussa.
 • Avoimen yliopiston opiskelijaksi ilmoittautuvilta edellytetään mahdollisuutta käyttää verkkoyhteyttä opintojen aikana. Opiskelijat saavat käyttöönsä tietyt yliopiston verkkopalvelut.
 • Ilmoittautuminen on opintomaksun maksamisen jälkeen sitova, eikä sitä voi perua.
 • Maksettuja opintomaksuja ei palauteta. Poikkeuksena on opintojen peruuntuminen ilmoittautuneiden vähäisen määrän tai muun avoimen yliopiston toiminnasta johtuvan syyn vuoksi tai ellei opiskelija pysty opiskelemaan sairauden vuoksi. Sairaustapauksessa on tehtävä vapaamuotoinen kirjallinen anomus, joka osoitetaan oppiaineen opintosihteerille. Anomukseen on liitettävä lääkärin tai sairaanhoitajan todistus. 
 • Opinto-oikeutta ei voi siirtää toiseen opintokokonaisuuteen/-jaksoon muussa kuin siinä tapauksessa, että avoin yliopisto joutuu perumaan vähäisen opiskelijamäärän vuoksi ne opinnot, joihin opiskelija on ilmoittautunut. Opinto-oikeutta ei voi myöskään siirtää toiselle henkilölle.

Opintomaksu ja maksuperusteet

 • Avoimen yliopiston opintomaksu koskee yhtä opintokokonaisuutta, opintojaksoa tai kurssia. Jos opintokokonaisuus sisältää valinnaisia opintojaksoja, opintomaksu kattaa kokonaisuuden laajuuden mukaisen määrän jaksoja.
 • Jos opiskelija ilmoittautuu koko opintokokonaisuuteen sen jälkeen, kun hän on saanut opinto-oikeuden sen yksittäiselle opintojaksolle tai -jaksoille, opiskelijalle hyvitetään jo maksettu opintomaksu enintään kahdesta opintojaksosta. Ilmoittautumisten maksetuille opintojaksoille tulee olla kuluvalta tai edelliseltä lukuvuodelta (vanhempia ei hyvitetä). Hyvitys lasketaan maksetun maksun mukaisesti.
 • Turun yliopiston rehtori vahvistaa avoimen yliopiston opintomaksut lukuvuosittain. Avoimen yliopiston maksut perustuvat yliopistolakiin 24.7.2009/558 ja valtioneuvoston asetukseen yliopistojen toiminnassa perittävistä maksuista 1082/2009 sekä asetuksen muutokseen 1436/2014, jonka mukaan yliopiston perimä maksu voi olla enintään 15 euroa/opintopiste. Opintomaksu on arvonlisäveroton. Avoimen yliopiston opintomaksu on julkisoikeudellinen suorite, joka on suoraan ulosottokelpoinen ilman erillisiä toimenpiteitä. Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta, 706/2007.
 • Avointa yliopisto-opetusta järjestävät yhteistyöoppilaitokset laskuttavat lisäksi opiskelijalta oman maksunsa.
 • Opintojen kokonaismaksu ilmoitetaan opetusohjelmassa. Jos opintoihin liittyy muita kuluja, myös niistä mainitaan opetusohjelmassa.

Maksutavat

 • Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen jälkeen verkkopankissa tai luottokortilla Paytrail Oy:n sivuston kautta. Ellei ilmoittautujalla ole mahdollisuutta maksaa verkkopankissa, hänen tulee ottaa yhteyttä oppiaineen opintosihteeriin ennen opintoihin ilmoittautumista.
 • Turun yliopisto laskuttaa 15 euron pienlaskutuslisän alle 100 euron laskuista (ei koske Avoimen yliopiston Nettiopsun kautta tapahtuvaa verkkomaksamista, eikä opintomaksun maksamista käteisellä, vaan ainoastaan laskutusta).
 • Yhteistyöoppilaitosten järjestämissä opinnoissa avoimen yliopiston opintomaksu voidaan laskuttaa opinnot järjestävän oppilaitoksen kautta. Lisätietoja antaa ko. oppilaitos.
 • Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksu- ja rahoituspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (Y-tunnus 2122839-7, Lutakonaukio 7, 40100 Jyväskylä) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.
 • Verkkokaupassa voi maksaa seuraavilla maksutavoilla: Nordea, Osuuspankki, Danske Bank, Tapiola, Aktia, Nooa, Paikallisosuuspankit, Säästöpankit, Handelsbanken, S-Pankki, Ålandsbanken sekä luottokortit American Express, Visa, Visa Debit, Visa Electron, MasterCard ja Debit MasterCard.
 • Paytrail Oyj ostaa maksusuorituksen ja tilittää sen Turun yliopistolle. Nordean ja Danske Bankin kanssa Turun yliopistolla on oma sopimus, ja tällöin maksun saajana on suoraan Turun yliopisto.

Maksuohjeet ja -aika

 • Ilmoittautumisen jälkeen opintomaksu tulee maksaa määräajan sisällä, muuten ilmoittautuminen peruuntuu.
 • Opintomaksu on maksettavissa noin tunnin kuluttua Avoimen yliopiston Nettiopsu -palvelussa olevan linkin kautta. Opintomaksu tulee maksaa vuorokauden kuluessa ilmoittautumisesta, paitsi ns. viivästetyissä valinnoissa (yhteistyöoppilaitosten järjestämät opinnot sekä aine- ym. opinnot, joissa edellytetään aikaisempia opintoja), joita koskeva maksuohje lähetetään verkkopankkimaksamiseen sähköpostitse sen jälkeen, kun ilmoittautuminen on käsitelty ja opintomaksu tulee maksaa 3 vrk:n kuluessa ilmoituksen lähettämisestä.
 • Aineopintokokonaisuuden opintomaksu maksetaan kahdessa erässä: 1. erän maksuohje lähetetään sähköpostitse sen jälkeen, kun ilmoittautuminen on käsitelty, ja 1. erä tulee maksaa 3 vrk:n kuluessa ilmoituksen lähettämisestä. 2. erä maksetaan syyslukukaudella alkavissa opinnoissa tammikuussa, kevätlukukaudella alkavissa opinnoissa kesäkuussa. Ohje 2. erän maksamiseen lähetetään sähköpostitse. 2. erä tulee maksaa 14 vrk:n kuluessa ilmoituksesta. 
 • Mikäli opiskelija haluaa perua aineopintoja koskevan opinto-oikeutensa ennen 2. erän maksamista, on peruutus tehtävä sähköpostitse oppiaineen opintosihteerille syyslukukaudella alkavien opintojen osalta marraskuun loppuun mennessä ja kevätlukukaudella alkavien opintojen osalta huhtikuun loppuun mennessä. Opinto-oikeus päättyy heti ilmoituksen saavuttua opintosihteerille, eikä sen jälkeen ole mahdollista suorittaa opintoja.
 • Jos varasijalle jääneelle ilmoittautujalle vapautuu opiskelupaikka, tulee opintomaksu maksaa 3 vrk:n kuluessa siitä, kun ilmoitus on lähetetty tai muuten ilmoittautuminen peruuntuu.
 • Yhteistyöoppilaitoksen kautta laskutettavien opintomaksujen maksuajat vaihtelevat. Lisätietoja laskutuksesta antaa ko. oppilaitos.
 • Mikäli opintomaksu laskutetaan ilmoittautujan työnantajalta, tulee ilmoittautujan ottaa yhteyttä oppiaineen opintosihteeriin ennen opintoihin ilmoittautumista.
Asiasana:
Tagit: