in English
 
 
Ajankohtaista Kevolla

Tule juhlimaan Suomen luontoa Kevolle 26.8. !Lauantaina 26.8. juhlistamme Suomen luonnon päivää klo 11–16.

Tervetuloa juhlimaan yhdessä!

Nostamme maljan Suomen luonnolle klo 12 ja juomme juhlakahvit aseman vanhan päärakennuksen pihamaalla. Sateen sattuessa juhlimme aseman maisemaravintolassa.

Luonnon helmaan pääset koko perheen luontopolulla ja maisemapolulla, jonka varrelta aukeaa hieno näkymä Suomen kansallismaisemaan Utsjokilaaksoon.

Samalla vietämme aseman avoimien ovien päivää. Esittelemme aseman toimintaa (klo 13:30) ja uusia tutkimustuloksia. Professori Jukka Käyhkö kertoo Tundra-hankkeen tuloksista otsikolla "Onko poro hyvä vai paha? Porotalous muuttuvassa maailmassa"  (klo 14:30).

Aseman laboratoriossa on mahdollista tutkia hyönteisiä mikroskoopilla. Kevo-visan osallistujien kesken arvotaan palkintoja, pääpalkintona on aseman uusi historiikki ’Kertomus Kevosta’. Päärakennuksessa voit tutustua vanhoihin valokuviin, lehtileikkeisiin ja vieraskirjoihin.

Päivän ohjelma

Aseman ovet avoinna klo 11-16. Voit tutustua päärakennukseen ja laboratorioon sekä lähiluontoon koko perheen luontopolulla ja maisemapolulla.

12:00 Malja Suomen luonnolle ja juhlakahvit (vanhan päärakennuksen pihamaa). Maljapuhe asemanjohtaja Otso Suominen.

13:30 Aseman toiminnan esittely. Asemanjohtaja Otso Suominen (luentosali)

14:30 ' Onko poro hyvä vai paha ? Porotalous muuttuvassa maailmassa. '  Professori Jukka Käyhkö, Turun yliopisto (luentosali)

Päärakennuksessa voit osallistua Kevo-visaan. Nähtävillä on myös vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä ja vieraskirjoja. Aseman historiikki on myynnissä toimistossa.

Aseman laavulla on mahdollisuus tulistella omin eväin.

 #luonnonpäivät

 

 

Päivystyspuhelimessamme on teknisiä ongelmia

Päivystyspuhelimemme (0400-611818) ei tällä hetkellä toimi normaalisti. Lähetä tekstiviesti, jos et saa yhteyttä, soitamme sinulle takaisin. 

Kevolaisten kenttäkausi on alkanut

Koko henkilökuntamme on siirtynyt Utsjoelle kenttäkaudeksi ja Turun toimistomme on suljettu syyskuun lopulle asti.

Utsjoen toimisto on avoinna arkisin klo 8-12. 

Aseman nettikamerasta (linkki oikealla) voit seurata kesän kulkua Kevonniemellä. 

Sivustoamme päivitetään parhaillaan

Päivitämme parhaillamme nettisivujemme sisältöjä. Päivitys liittyy uuden Biodiversiteettiyksikön sivuston perustamiseen sekä sen yhtenäisen sivustoilmeen luomiseen, minkä vuoksi päivitystapahtuma kestää normaalia pidempään. Pahoittelemme ilmeen sekavuutta sivustollamme. 

 

Kevon historiikki on julkaistu

Lassi Saressalon kirjoittaman aseman historiikin julkistamistilaisuus pidettiin Turussa maanantaina 10.4.  'Kertomus Kevosta' on katsaus Lapin tutkimuslaitos Kevon 60-vuotiseen toimintaan

Teos kuvaa, miten Kevon hengen ja koko tutkimuslaitoksen luojan professori Paavo Kallion haave ja ajatus arktisesta tutkimusasemasta toteutui ja miten asemasta kehittyi merkittävä kansainvälinen tutkimuslaitos. Kevolla tehtävää monipuolista tutkimusta tarkastellaan erityisartikkeleilla ja samalla kuvataan kevolaisten työtä ja vapaa-aikaa asemalla.

Lassi Saressalo on Turun yliopiston folkloristiikan dosentti, joka on tuotannossaan perehtynyt erityisesti saamelaiskulttuuriin ja Pohjois-Norjan suomalaisperäisten kveenien kulttuuriseen indentiteettiin.

Kirja on saatavilla aseman toimistosta Utsjoella sekä Turun yliopiston verkkokaupasta UTUshop.

 
Kevo kuuluu nyt Biodiversiteettiyksikköön

Vuoden 2017 alusta lähtien olemme osa Turun yliopiston Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan Biodiversiteettiyksikköä. Yksikön johtajana toimii Ilari Sääksjärvi.

 

Asemapäivät Kevolla 29.11.-1.12.2016

Suomen yliopistollisten tutkimusasemien henkilökunta kokoontui Kevolle marraskuun lopussa Asemapäiville. Utsjoelle saapui väkeä Tvärminnestä, Husöstä, Seilistä, Lammilta, Hyytiälästä, Konnevedeltä, Perämereltä, Oulangalta ja Värriöltä. Tapaamisen aikana vaihdettiin kuulumisia, vertailtiin toimintatapoja ja suunniteltiin tulevien vuosien yhteistä toimintaa.

Lisätietoja asemaverkostosta:

Suomen yliopistolliset tutkimusasemat

 

Kenttäkauden jälkeen Turun toimisto uusissa tiloissa

Aseman kenttäkausi on hiljentynyt ja toimisto on muuttanut Turkuun. Siellä toimistomme löytyy uusista tiloista Matthias-rakennuksesta (Professorin aukio, rakennus 45). Kampuskartassa rakennuksen numero on T24. 

Asema on avoinna vuoden ympäri ja majoittuminen on mahdollista myös talvikaudella. Ruokalapalveluita on kuitenkin saatavissa vain ryhmille tilauksesta.

 

Kevon avoimien ovien päivänä opittiin uutta marjoista

Aseman avoimien ovien päivää vietettiin ruska-aikaan torstaina 8.9.2016.
Ohjelmaa oli tarjolla koko perheelle klo 13-18.
 

 

Vierailijat pääsivät tutustumaan päivän aikana aseman tiloihin ja tutkimuksiin. Koko perheen luontopolku kiersi aseman pihapiirissä ja Maisemapolulla pääsi ihailemaan Utsjokilaakson kansallismaisemaa.

Ulkoilun ja esitysten lomassa kahvisteltiin ja jutusteltiin henkilökunnan ja muiden vieraiden kanssa maisemaravintolassamme. Kevo-visaan osallistuneiden kesken arvottiin Kevon t-paitoja ja putkihuiveja, onnittelut vielä voittajille !


Seismografiaseman luolan esittely kiinnosti monia vieraita.

 
Laboratoriossa oli myös mahdollista tarkastella hyönteisnäytteitä mikroskoopilla ja laskea vaikka hämähäkin silmien lukumäärä. Nähtävillä oli myös osa Turun Tiedemessujen näyttelystämme. Marjapeliä pelaamalla pääsi testaamaan omaa tietämystään Utsjoen alueen marjoista.
 

Professori Heikki Kallio kertoi mielenkiintoisia tuloksia pohjoisten marjojen tutkimuksista. Kuulijat oppivat paljon uutta marjojen ominaisuuksista ja terveellisyydestä.
 
Päivän aikana asemalla kävi yli 70 vierasta ! Kiitos käynnistä, ja tervetuloa ensi vuonna uudestaan !
 

Muutoksia laskutuksessa

Turun yliopiston myyntilaskutuksessa otetaan käyttöön 15,00 €:n pienlaskutuslisä
1.7.2016 alkaen. Pienlaskutuslisä lisätään laskuihin, joiden veroton loppusumma on alle 100,00 €.

Aseman nettikamera on jälleen toiminnassa

Nyt voit tarkistaa miltä aseman pihalla näyttää tänään. Kamerasivun linkin löydät tämän sivun reunasta.

 

Kiitokset messuvieraille !Esittelimme toimintaamme Turun Kirja- ja Tiedemessuilla 2.-4.10.2015. Useita satoja messukävijöitä tutustui Lapin luontoon ja asemalla tehtävään tutkimukseen viikonlopun aikana. Kevo-visaankin saatiin yli 800 vastausta ! Visaan vastanneiden kesken arvottiin palkintoja. 

Katso kuvaraportti messuilta.

  

Suomen sammaltyöryhmä asemalla 16.-23.8. 2015

Utsjoen sammalien levinneisyyteen saatiin lisävalaistusta, kun Suomen sammaltyöryhmä retkeili alueella. Asema toimi retkeilyn tukikohtana.

Retkeilyllä liikuttiin pääasiassa alueilla, joiden sammallajisto tunnetaan heikosti. Uusien kasvupaikkojen etsimisen ohella saatiin tarkastettua osa Utsjoen jopa yli vuosisadan ikäisistä uhanalaisten sammalten havainnoista.

Retkeilijät löysivät Tenon varrelta äärimmäisen uhanalaisen lapinlipposammalen, joka on viimeksi havaittu Suomessa 25 vuotta sitten.

Tunturien lumenviipymillä kasvava uhanalainen tunturikehräsammal löytyi ensimmäistä kertaa Inarin Lapista. Osassa lumenviipymistä niille tyypillinen lajisto on kuitenkin jo taantunut ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lapin tutkimuslaitos Kevo ja Turun Kasvimuseo ovat tiiviissä yhteistyössä selvittäneet Inarin Lapin kasvilajistoa jo 1950-luvulta lähtien. Tämä aineisto tarjoaa hyvän pohjan lajiston muutosten yleiseen tarkasteluun. Inarin Lapin kasvistokartoituksen tuloksia julkaistaan aseman 'Reports from the Kevo Subarctic Research Institute' - julkaisusarjassa.

Lisää retkikuulumisia sammaltyöryhmän Facebook-sivuilta ja tiedotteessa.

Asiantuntijat ovat huolissaan Lapin sammalista (utu.fi, Uutiset 1.9.)

 

 

 

 

Kuvat: Elina Vainio 

Asiasana:
Tagit: