in English

Vastuullinen proteiini vähentää ruokaketjun ilmastokuormitusta
​Me kaikki tarvitsemme proteiinia! Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti proteiinia tulisi saada päivittäin noin 10–20 % päivän kokonaisenergiansaannista.  Määrä täyttyy ongelmitta suurimmalla osalla sekaravitsemusta käyttävistä suomalaisista, mutta proteiinin lähteisiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Kasviproteiiniin perustuva ruokavalio on selvästi vähemmän ilmastoa kuormittava, vastuullinen vaihtoehto ja kuluttaja voi kasviproteiinituotteiden käyttöä lisäämällä vähentää omaa ilmastovaikutustaan.

Proteiinien vastuullisuutta lisää myös toimiva ja vahva ruokaketju, jossa lähellä tuotettu raaka-aine hyödynnetään oman alueen ammattikeittiöissä ja kuluttajien ruokapöydissä. ProAgria Pohjois-Karjalan ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen Vastuullista proteiinia pöytään –hanke edistää paikallisen proteiinin tuottamista, jalostamista ja hyödyntämistä. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Vastuullisten proteiinien hyödyntäminen omassa ruokavaliossa on kiitollinen toimi, sillä se on sekä ympäristöystävällistä että terveellistä. On myös tärkeää, että paikallisten tuottajien maukkaat tuotteet saadaan omiin ruokapöytiimme kaukaa haettujen vaihtoehtojen sijaan, kertoo projektipäällikkö Sanna Vähämiko.

Kasviproteiinien tuotanto on kovassa nousussa Varsinais-Suomen alueella ja ammattikeittiöt sekä vähittäiskaupat ovat aiheesta hyvin kiinnostuneita. Hankkeen kehittämistoimia ruokaketjussa tehdään lisäksi Pohjois-Karjalassa ja kansainvälistä yhteistyötä Itämeren yli.

Kasviproteiinilähteet esittelyssä teemaviikolla

Koivunalhon luomutila tarjosi mahdollisuuden maistaa lupiinijauhoista leivottua kakkua Pharmacityssä 9. lokakuuta.

Brahea-keskus ja Unica järjestivät 8. - 12. lokakuuta Vastuullista proteiinia pöytään -kampanjaviikon Delica, Dental, Tottisalmi, Assarin ullakko, Galilei ja Macciavelli -ravintoloissa. Mukana olleet ravintolat tarjoilivat viikon aikana varsinaissuomalaisten lähituottajien kasviproteiinituotteita pääruokavaihtoehtona, salaattipöydässä tai muuna lisukkeena.

Tapahtumaviikot ovat erinomaisia tapoja saada uusia ruokaan liittyviä käytäntöjä paitsi kävijöillemme niin myös meille, kun koko henkilökunta oppii uutta, Unican toimitusjohtaja Sanna Hovi kehuu.

Delican toimipisteellä Pharmacityn aulassa ja Macciavellin toimipisteellä Educariumin aulassa opiskelijoilla ja muilla lounasruokailijoilla oli myös mahdollisuus tutustua paikallisiin tuottajiin ja heidän tuotteisiinsa, kuten lupiinijauhoihin ja härkäpaputempeen. Mukana olivat Karviaisten tila, Vihreä Härkä, Palmusto, Birkkalan tila, JK Alho - Java Kitchen, Apetit ja Koivunalhon luomutila. Tapahtumassa oli mukana lisäksi Turun yliopiston yhteydessä toimiva liikuntalääketieteellinen Paavo Nurmi –keskus vastaamassa kysymyksiin terveydestä ja hyvinvoinnista.

Oli hienoa järjestää teemaviikko Unican pisteillä. Ravintoloiden opiskelijapainotteinen kävijäkunta on kiinnostava kohderyhmä, jolle ilmastokysymykset ovat usein tärkeitä. Teemaviikon järjestäminen on myös konkreettinen toimi jolla ruokaketjun ilmastokuormitusta voidaan vähentää, eikä pelkkää sanahelinää, pohtii Vähämiko.

Hankkeen seuraavat tapahtumapäivät edistävät erityisesti paikallisten tuottajien ja vähittäiskauppojen yhteistyötä. Tapahtumatoiminnan ja verkostoitumistoimenpiteiden lisäksi hanke on julkaissut Kasviproteiini – Vastuullisesti hyvää terveydelle ja ympäristölle –infolehden.

Seuraavat Vastuullista proteiinia pöytään -tapahtumat:

2.11 Loimaan Citymarket
Paikalliset tuottajat ja tuotteet näkyvillä kuluttajille

15.11 Kauppiastapahtuma
Esittely erityisesti kasviproteiinien paikalliseen tuotantoon Lounais-Suomen K-kauppiaille

Teksti ja kuvat: Ellinoora Havaste

Julkaistu 23.10.2018 16:40 ,  Päivitetty 23.10.2018 17:05