in English

Pyhän Olavin reitti vaeltaa Manner-Suomeen
Pyhän Olavin mannerreitin linjausvaihtoehtoja. Hahmoteltu pääreitti Google Maps – ohjelman avulla (max 10 pistettä).

​Pyhän Olavin mannerreitti -hanke alkoi syyskuussa 2017. Turun yliopiston Brahea-keskuksen koordinoiman kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti, joka kulkee Turusta sisämaan kautta Suomen itärajalle. Sieltä reitin on suunniteltu jatkuvan omana hankkeena Novgorodiin. Vaellusreitti alkaa Norjan Trondheimista ja kulkee jo yhtenäisenä läpi Ruotsin Tukholman alueelle. Parhaillaan reittiä luodaan St Olav Waterway -hankkeen (Central Baltic, Åbo Akademi) toimesta Tukholman alueelta saariston kautta Turkuun.

Muualta Euroopasta tuttuja pyhiinvaellusreittejä ei ole meillä vielä laajemmin. Tämän hankkeen myötä täydentyy Pohjoismaihin yksi laaja ja monipuolinen reitti, joka tuo työtä ja palveluita myös suomalaiselle maaseudulle. Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitillä tulee olemaan käytössään yhtenevät logot, värit ja opasteet sekä kansainvälinen yhteistyö ja tunnettuus. Tulevaisuudessa Suomen reittiosuuden kehittämistä tulee jatkamaan hankkeiden aikana perustettava yhdistys.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitettu hanke toteutuu kahdeksan Leader-ryhmän (maaseudun kehittämisyhdistyksen) alueella. Pyhiinvaellusreitin runkopisteinä toimivat Pyhän Olavin kirkot (esim. Yläne, Kalanti, Ulvila, Tyrvää, Sysmä, Kalvola) ja se tulee tukeutumaan erilaisiin maaseudun palveluihin. Keskeisenä kohderyhmänä ovat reitin varren asukkaat, yrittäjät, kehittäjät, kunnat sekä seurakunnat.

Pyhän Olavin mannerreitin lopullinen toteutuminen ja kulku on yhteistyön tulos. Hankkeen aikana tullaan käymään keskustelua niin seurakuntien ja kuntien kanssa, kuin järjestämään kaikille teemasta kiinnostuneille toimijoille avoimia aluetilaisuuksia. Vuoden 2019 aikana reitti on valmiina merkittäväksi ja markkinoitavaksi.

Lisätietoja:
Sami Tantarimäki