in English
 
 
Sustainable Gateways to Coastal National Parks

Turun yliopiston Brahea keskus on mukana kehittämässä satamayrittäjien liiketoimintaosaamista neljässä Metsähallituksen omistamassa ulkosaariston vierasvenesatamassa ja kolmessa Tukholman saaristossa sijaitsevassa ja Tukholman Saaristosäätiön omistamassa satamakohteessa.

Tavoitteet ja toimenpiteet

Sustainable Gateways to Coastal National Parks -hankkeen tavoitteena on parantaa valittujen satamien rakenteita ja palveluja, ympäristönsuojelua ja satamayrittäjien liiketoimintaosaamista.

Kehitettäviä kohteita Suomessa ovat Katanpään linnakesaari Selkämeren kansallispuistossa, Bodön entinen merivartioasema ja Örön pohjoissatama Saaristomeren kansallispuistossa sekä Jussarön satama Tammisaaren kansallispuistossa. Tukholman saaristosta mukana ovat Grinda Wärdshus, Nåttarö ja Utö Värdshus. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä satamayrittäjien kanssa.

Kohonnut palvelutaso hyödyttää kansallispuistokävijöitä ja saariston paikallistaloutta. Kansallispuistoissa sijaitsevien vierasvenesatamien kehittäminen lisää niiden houkuttelevuutta ja pyrkii parantamaan myös niitä hoitavien yritysten kannattavuutta pitkällä tähtäimellä. Kehitettävissä suomalaisissa vierasvenesatamissa vierailee kymmeniä tuhansia veneilijöitä ja muita matkailijoita vuosittain, Ruotsin puolella kävijämäärät ovat tätä huomattavasti korkeammat, jopa useita satoja tuhansia vuositasolla.

Hankkeen tuloksena satamien rakenteet ja palvelut paranevat (esim. lisätään laiturikapasiteettia ja sähköistetään vanhoja laitureita, parannetaan vesihuoltoa ja uusitaan huoltorakennuksia) samalla kun luonnon- ja ympäristönsuojelu tehostuu (esim. kuivakäymälä- ja jätevesiratkaisut, jätehuollon kehittyneemmät ratkaisut).

Toteuttajat

Hankkeen koordinaattorina toimii edellä mainittu Metsähallitus ja sen hankekumppaneina ovat Tukholman Saaristosäätiö ja Turun yliopisto.

Rahoitus ja aikataulu

Yhteensä seitsemän pienvenesataman kehittämiseen on saatu EU:n Central Baltic -ohjelmasta rahoitusta 1,3 miljoonaa euroa ja hanke on alkanut helmikuussa 2018, kestäen aina tammikuulle 2020.

http://database.centralbaltic.eu/project/94

Asiasana:
Tagit:
 

 Yhteystiedot

 
 

 Sisältöeditori

 
CB.jpg