in English
 
 
Elintarvikekehitys Seinäjoella
Seinäjoen tutkimusryhmässä työskentelee tällä hetkellä tutkimusprofessorin lisäksi post doc -tutkija, 4 jatko-opiskelijaa ja 2 projektityöntekijää.  Monitieteiseen yhteistyöverkostoon kuuluu lisäksi tutkijoita ja jatko-opiskelijoita mm. Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja muista tutkimusryhmistä.  Kuvassa, joka on otettu ryhmän ja yhteistyökumppaneiden kevätretkeltä 2015, mm. jatko-opiskelija Hanna-Leena Hietaranta-Luoma.

Ryhmä on tutkinut vuodesta 2008 alkaen suomalaisten raaka-aineiden kemiallisia, aistinvaraisia ja teknologisia ominaisuuksia sekä tehnyt terveellisiin elämäntapoihin vaikuttamiseen liittyvää tutkimusta eteläpohjalaisten kuluttajien keskuudessa. Tutkimuskokonaisuuksia ovat ruoan makututkimus (mm. umamiyhdisteet suomalaisissa raaka-aineissa), ruokailun moniaistiset elämykset (mm. ruokailuympäristön vaikutus terveellisiin ruokavalintoihin), arvojen merkitys ruokavalintoihin ja makumieltymyksiin (mm. pientuottajien prosessien liittäminen osaksi tuotantotaloudellisesti optimoituja prosesseja) sekä tiedon vaikutus makumieltymyksiin ja ruokavalintoihin (mm. geenitiedon vaikutus makumieltymyksiin ja terveellisiin elämäntapavalintoihin).

Ryhmä osallistuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tiedonsiirtoprojekteilla (mm. Ruokaverstas Seinäjoella) ja viestintäprojekteilla (mm. NUHEVIMA, projekti nuorten hedelmien, vihannesten ja kasvisten käytön lisäämiseksi).

Molekyyligastronomia nostaa ruoanvalmistuksen ja ruoasta nauttimisen luonnontieteelliseksi tutkimuskohteeksi.  Useissa tutkimushankkeissa ruoan nautinnollisuus on tavalla tai toisella mukana tutkimusasetelmissa ja ryhmä tekee aktiivista yhteistyötä keittiömestareiden ja taiteilijoiden kanssa. Molekyyligastronomiaan liittyvät tutkimushankkeita ovat myös molekyyligastronomian terminologia sekä molekyyligastronomian hyödyntäminen osana elinikäistä oppimista.

Tutkimuksen popularisointiin voi tutustua muun muassa blogeissa http://molekyyligastronomia.fi/ , http://nuhevima.blogspot.fi/ sekä http://www.kumuru.blogspot.fi/.

Ryhmän julkaisema ”moniaistinen keittokirja” ilmestyi Turun yliopiston nettisivuilla Turun Taiteiden Yön aikaan 14.8.2014, ja se aukeaa osoitteessa www.5DCookbook.fi.

​​​​​​​​​​​​​​​​

Asiasana:
Tagit:

​Yhteystiedot

Anu Hopia
Professor, Food Development/EPANET

University of Turku, Functional Foods Forum
c/o SeAMK, Vaasantie 1C 1. krs, 60100 Seinäjoki, Finland

tel. +358 (0)50 378 9919
fax +358 6421 0020
anu.hopia@utu.fi