in English

12/2012: Mitä tapahtuu vuonna 2013?
Vuodenvaihteen tienoilla journalisteja kiinnostaa mitä tulevana vuonna tapahtuu. Tämän kirjoitelman tarkoituksena on vastata muutamiin kysymyksiin etukäteen. Voitte syyttää minua, Kaskista, jos vastaukset menevät aivan pieleen. Puolustuksekseni totean, että tulevaisuudentutkija kartoittaa vain mahdolllsia tulevaisuuksia – ja itse tulevaisuus todennäköisesti muotoutuu joksikin ihan muuksi kuin ennustetaan.

Hajoaako EU vuonna 2013? No ei, mutta se keskittyy yhä enemmän talouteen kuin muihin aiemmin tärkeinä pidettyihin sisältöasioihin, kuten koheesio-, ympäristö- tai maatalouspolitiikkaan. Jännitteet EU:n Pohjoisen ja Etelän välillä kasvavat, koska velkaongelmasta ei päästä eroon. Iso-Britannia eristäytyy entisestään. Toimittajilla on yhä enemmän töitä ja vilustumisia, koska EU järjestää useampia huippukokouksia ja toimittajien on värjöteltävä Komission tai Neuvoston rakennusten ulkopuolella päivätolkulla.

Venäjä, Venäjä, Venäjä…? Tuo itäinen naapurimme – mahtavien luonnonvarojen, suuren armeijan, Vladimir Putinin ja kaviaarin maa – on vaikea pala arvioida, koska se voi yllättää meidät kaikki. Ja joskus venäläiset yllättävät jopa itsensä. Joka tapauksessa venäläiset turistit tulevat edelleen Suomeen ja pitävät Itä-Suomen kaupat auki.

Ilmastonmuutos? Tämä on helppo: ilmasto muuttuu niin kauan kuin maapallo on olemassa, eikä vain vuonna 2013. Eri arvioiden mukaan maapallon elinikä on noin 0,5–1,5 miljardia vuotta. Säätiedotus koko vuodelle: lunta, sadetta, auringonpaistetta, välillä tuulista, lämpötila vaihtelee keskimäärin -30 ja +30 asteen välillä.

Kotimaan politiikka? Perussuomalaiset kritisoivat hallituksen EU-politiikkaa. Sosiaalidemokraatit ja kokoomus kiistelevät edelleen siitä, mitä hallitussopimuksessa oikeastaan sovittiin. Keskusta odottaa seuraavia vaaleja, eikä tee oikeastaan mitään. Pienet puolueet tekevät, mitä pääministeri pyytää heitä tekemään. Poliittisen keskustelun pääaiheet ovat ikääntyvä väestö ja eläköitymisikä, työpäivän pituus, kaivosteollisuus Suomessa sekä työpaikkojen häviäminen. Ja syksyllä tietysti puhutaan valtion budjetista.

Onko mitään yllätyksiä odotettavissa? Kaikkihan on mahdollista. Itse toivon maailman rauhaa, nälän ja sairauksien loppumista maailmasta, todellisiin toimenpiteisiin pääseviä ilmastoneuvotteluja, hyvin toimivia tietojärjestelmiä yliopistolle, alempia veroja ja parempaa palkkaa sekä hyvää säätä suomalaiseen omenanviljelyyn.

Koska yksikään näistä toivottavista tulevaisuuksista ei ole todennäköinen, varaudun ilkeisiin yllätyksiin, kuten Koreoiden väliseen sotaan, globaaliin epidemiaan, yliopiston tietojärjestelmien romahtamiseen, palkan alennuksiin, verojen korotuksiin sekä todella surkeaan kesään. Kaikki positiiviset kehityskulut tuntuvat tämän jälkeen todella hyvältä.

Näistä kyynisistä ajatuksista huolimatta kaikkea hyvää kaikille vuonna 2013.

Juha Kaskinen

21.12.2012