in English
 
 
3/2014: Robotit tulevat ja vievät sulta kaiken!

Robotiikka ja automaatio huolestuttaa taas. Työpaikkojen pelätään katoavan, liikenteen odotetaan automatisoituvan ja robottien pelätään syrjäyttävän ihmisen lähes kaikesta. Mielenkiintoisia eettisiä pohdiskeluja on esittänyt ruotsalainen Hubotit tv-sarja, jossa käsitellään ihmisten kaltaisten robottien ja ihmisten välistä suhdetta ja rajaa. Saako robotin kanssa laillistaa parisuhteen? Katsotaanko parisuhteessa rakennettu molempien ominaisuuksia yhdistelevä robotti parin lapseksi? Voivatko pari adoptoida ihmislapsia? Miten eutanasia koskee parin osapuolia? Tästä saisi värikkään eduskuntakeskustelun nyt Suomessa käynnissä olleen samaa sukupuolta olevien parisuhteen laillistamiskeskustelun jatkoksi.

Puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta erilaiset automatisoidut systeemit ja robotit ovat tietysti tehokkaita ihmisten korvaajia, koska ne eivät syö, nuku, sairasta (vaikka kärsivätkin viruksista), valita tai kyseenalaista asioita. Ainakaan ennen keinoälyn singulariteettia. Toinen argumentti robottien puolesta käytetty argumentti on turvallisuuden lisääntyminen esimerkiksi liikennesektorilla, on kyse sitten auto-, laiva- tai lentoliikenteestä. Brittiläinen suuryritys Rolls Royce julkisti vähän aikaa sitten suunnitelmia robottilaivojen rakentamisesta, joissa tärkeimmät puoltavat argumentit liittyivät taloudelliseen tehokkuuteen ja turvallisuuden parantamiseen. Tosin skeptikot ovat sanoneet siirtyvänsä heti merirosvouksen pariin, koska heidän mielestään robottilaivojen kaappaus olisi todella helppoa. 

Rolls Royce’n mukanaan robottilaivojen käyttöönoton esteet eivät ole teknisiä vaan sosiaalisia ja hallinnollisia. Itse ideahan ei ole uusi. Autonomiset laivat uhkaavat laivoissa työtään tekevien työpaikkoja. Mutta henkilöstökulut muodostavat yli 40 % laivaliikenteen kuluista, ei siis ihme, että säästöjä etsitään. Kansainväliset sopimukset perustuvat miehitettyihin laivoihin ja niiden muuttaminen vie oman aikansa. Turvallisuusriskit liittyvät esimerkiksi huoltoon, mahdollisiin onnettomuuksiin ja merirosvoukseen. Alushan voidaan kaapata monin tavoin, myös ”etänä”, tämähän on James Bondkin todistanut.

Voidaan sanoa, että robottilaivoille ei ole vielä markkinoita, vaikka niiden tekeminen olisi mahdollista. Teknologisten innovaatioiden sosiaalinen hyväksyntä on saavutettava ennen kuin ne voivat läpäistä yhteiskunnan. Hoivatyön automaatiossa hyväksynnän saaminen on erityisen hankalaa, vaikka esimerkkejä hyvistäkin tuloksista on nähtävissä. Ikääntyneiden ohjaus- ja seuranpitokoneita on käytössä ja Japani on tässä edelläkävijä. Robottien suorittamat suurta tarkkuutta vaativat leikkaukset ovat arkipäiväistymässä. Nanobootit lisäävät lääketieteen keinovalikoimaa. Neljännen polven robotit, jotka käyttävät keinoälyä päättelyssään, oppivat kokemuksesta ja pystyvät muuttamaan muotoaan, odottavat tuloaan, mutta niihin liittyvät teknologiat kehittyvät jatkuvasti. Yhteiskunnallista keskustelua tarvitaan siitä, mitä me roboteilta ja automaatiolta haluamme. 

Näin kevään korvalla odotan robottia, joka esimerkiksi leikkaisi hedelmätarhan puut, korjaisi leikkuujätteet, tekisi istutukset, lannoitukset ja muutkin työt. Nyt sen näkee peilistä.

 
Juha Kaskinen
 
14.3.2014
 
 
Asiasana:
Tagit: