in English
 
 
TUCEMEMS -hanke: Lutherin reformaation 500. merkkivuosi 2017
Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta tapahtumista, joista Martin Lutherin johtaman reformaation (uskonpuhdistus) katsotaan alkaneen. Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies järjestää monipuolista tieteellistä ja taiteellista ohjelmaa reformaation merkkivuoteen liittyen. Tämä reformaatiohanke on TUCEMEMSin kärkihanke vuodesta 2014 lähtien.

TUCEMEMSin reformaatioprojekti tutkii reformaatiota laajasti yhteiskunnallisena muutoksena, johon sisältyy aineellisen kulttuurin muutos. Tarkastelemme sitä pitkänä historiallisena ajanjaksona, alkaen keskiajan reformatorisista liikkeistä ja jatkuen pitkälle aina 1700-luvulle asti. Vaikka reformaatio on perinteisesti määritelty yhtäkkiseksi ja nopeaksi murrokseksi, me näemme sen pitkänä prosessina, johon kuuluvat myös edestakainen liike esimerkiksi vastareformaatioiden muodossa ja monet ristiriitaiset voimat ja pyrkimykset. 

Tarkastelemme reformaatiota maantieteellisesti laajalla alueella kuitenkin keskittyen pohjoiseen Eurooppaan ja lähialueeseemme Turkuun, jossa reformatorinen toiminta Suomessa käynnistyi ja oli kaikkein vilkkainta.

TUCEMEMS julkaisee tieteellisiä teoksia reformaatiosta. Suurelle yleisölle suunnattu Pohjoinen reformaatio -teos​ julkaistiin syksyllä 2016. TUCEMEMS osallistuu monien reformaatio-aiheisten näyttelyiden suunnitteluun ja toteutukseen. Järjestämme myös yleisöluentosarjoja ja -seminaareja eri aihepiireistä.


Yhteistyökumppaneitamme merkkivuoden eri hankkeissa ovat muun muassa:

- Åbo Akademi

- Helsingin Yliopisto

- Sibelius Akatemia

- Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Armoa 2017 -hanke

- Turun Historiallinen Yhdistys

- Turun kaupunki

- Turun museokeskus

- Turun ja Kaarinen seurakuntayhtymä

- Turun yliopiston Mixed Reality -projekti


Tiedustelut voi osoittaa Kirsi Saloselle, kirsi.l.salonen(at)utu.fi, tai Miika Norrolle mmonor(at)utu.fi.


Asiasana:
Tagit: