in English
 
 
Verkkolehti Kipinä

Kipinä (ISSN 2489-3927) on Turun yliopiston Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön vapaan saatavuuden verkkolehti, joka keskittyy kulttuurisen terveystutkimuksen sekä taiteen ja hyvinvoinnin kysymyksiin. Kipinässä julkaistaan artikkeleita, esseitä, katsauksia, raportteja ja muita tekstejä kulttuurin ja terveyden teemoista kiinnostuneilta perus- ja jatko-opiskelijoilta sekä muilta alan parissa tutkimusta tekeviltä. Pääasiallinen julkaisukieli on suomi, mutta tulevaisuudessa pyrimme julkaisemaan tekstejä myös englanniksi ja ruotsiksi.

Kipinä on matalan kynnyksen julkaisu, jonka tarkoitus on tukea opiskelijoiden ja tutkijoiden urakehitystä tarjoamalla foorumin erilaisille teksteille. Nimi Kipinä juontaa juurensa yhdysvaltalaisen antropologin Tanya Luhrmannin ajatukseen, jonka mukaan ympäristön ja kulttuurin kokemista ohjaa paikallinen havainnoitavuus: jokin ilmiö ei tule havainnoiduksi luontaisesti tai universaalisti, vaan sitä ohjaa tietty kulttuurinen sytyke. 

Kipinän ensimmäinen numero ilmestynyt

 

Kipinän ensimmäinen numero on ilmestynyt. Kuva Joonas Mäkivirta / Turun kaupunki

Kipinän ensimmäisen numeron teemaksi valikoitui ​Kaupunki ja hyvinvointi. Numerossa julkaistiin tutkijatohtori Anu Laukkasen toimittama EVIVA -­Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika -toimintaohjelman arviointitutkimus sekä kulttuurihistorian pääaineopiskelijan Ella Vihervuoren artikkeli, jossa tarkastellaan Malmön Rosengårdin lähiön vaikutusta asukkaiden sosiaaliseen asemaan sekä eriarvoisuuden vähentämistä tilasuunnittelun avulla. Ensimmäisen numeron päättää Vihervuoren puheenvuoro Brasilian faveloiden pixação-kulttuurista, jonka kautta kirjoittaja pohtii myös oman yhteiskuntamme taidelähtöisten hyvinvointiprojektien vaikutuksia ihmisten kokemuksiin itsestään ja asemastaan.

Ensimmäiseen numeroon voit tutustua julkaisun verkkosivuilla​.

Tulevia j​ulkaisuja 

Kipinä ilmestyy kolmesti vuodessa. Kipinän toinen numero julkaistaan syksyllä 2017. Siihen pyritään keräämään Asklepios-opintokokonaisuuden opiskelijoiden artikkeleita sekä muita kulttuurisen terveystutkimuksen ja taiteen ja hyvinvoinnin kysymyksiä käsitteleviä tekstejä.

Vuoden 2017 viimeinen Kipinä julkaistaan loppuvuodesta ja sen aihealueita ovat ihmismielen salat ja kummat kokemukset.

Toimitus 

Päätoimittaja
Kia Andell, VTM
kkvaht(at)utu.fi

Toimitussihteeri
Annastiina Mäkilä, FM
aemaki(at)utu.fi​
 

Tulemme koostamaan Kipinälle toimituskunnan keväällä-kesällä 2017.  

Jos tahdot saada kirjoituksesi julkaistua tai olet kiinnostunut liittymään toimituskuntaan, lähetä viestiä toimituksen sähköpostiosoitteeseen: kipina@utu.fi

Asiasana:
Tagit:
 

 Linkkejä