in English
 
 
Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikkö

Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikössä tutkitaan kulttuurin, terveyden ja sairauden välisiä yhteyksiä usean tieteenalan näkökulmasta. Yksikkö antaa alan opetusta, ja toimii myös yliopiston kolmannen tehtävän mukaisissa hankkeissa. 

Yksikössä toimii Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama ArtsEqual- tutkimushanke. Turun yliopiston Asklepios-opintokokonaisuus (15 op), joka yhdistää opetuksessa lääketieteellisiä, humanistisia ja yhteiskuntatieteellisiä näkökulmia, koordinoidaan Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksiköstä. Yksikkö koordinoi myös tohtorikoulutettavile ja muille tutkijoille tarkoitettua Kulttuuri ja terveys -seminaaria sekä valtakunnallista taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin tutkimuksen Taikusydän -tutkijaverkostoa.

Kulttuurin ja terveyden tutkimus

Kokemukset ja käsitykset terveydestä, sairaudesta ja hyvästä hoidosta vaihtelevat kulttuurien välillä. Tutkimusyksikön tarkoituksena on keskittyä kulttuuriseen vaihteluun. Samalla kysymme, miten kulttuurisuutta voidaan tutkia, millaisia menetelmiä voidaan käyttää ja millaista tietoa tuotetaan. Kulttuuri syntyy ja jatkuu siitä, mitä ihmiset tekevät yhdessä ja mikä samalla kerrostuu heidän toimiinsa ja ohjaa niitä. Kulttuuria ei voida määritellä kansallisvaltioiden rajojen perusteella, vaan sitä on kiinnostavaa tutkia esimerkiksi nykyisessä hyvinvointivaltion jälkeisessä tilanteessa, jossa yhteisöllisyys ja teknologiat saavat uusia merkityksiä. Ihmiset sekä tekevät kulttuuriaan että ovat sen tuottamia. Siksi kulttuuri on alituisessa muutoksessa, tulemisen tilassa. Kulttuuria tutkittaessa ei voida unohtaa toimijuutta tai ihmistä itseään. Yksikössämme tarkastellaan kulttuuria myös toisesta näkökulmasta taiteena, taidetuotteina sekä taiteen vastaanottamisen ja tekemisen tapoina.

Johtoryhmä

Professori Päivi Lappalainen (pj.)
Professori Suvi Salmenniemi (varapj.)
Yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki
Kliininen opettaja Jaana Franck
Koulutuspäällikkö Kirsi Tuohela
Yliopistonlehtori Hanna Maijala
Yliopistonlehtori Taru Leppänen
Tohtorikoulutettava Jenny Paananen
Suunnittelija Katriina Mäkinen
Tutkijatohtori Anu Laukkanen (siht.)

​​​​​​​​​​​​​​​​​
Asiasana: tutkimus;
Tagit: Tutkimus;
 

 Johtaja

 
​​Päivi Lappalainen
Professori, kotimainen kirjallisuus
puh. 050 328 9030, (029 450 3411)
etunimi.sukunimi@utu.fi
 

 In English