in English

Venäjä futisisäntänä 2018 - Historia, politiikka ja media urheilun megatapahtumissa 23.3.2018
​Venäjä on Putinin presidentti- ja pääministerikausilla isännöinyt useita megatapahtumia: Euroviisut Moskovassa 2009, Universiadit Kazanissa 2013 sekä talviolympialaiset ja paralympialaiset Sotshissa 2014. Viime syksynä Sotshissa juhlittiin myös kylmän sodan ajalta tuttua maailman nuorisofestivaalia. Tulevana kesänä Moskova yhdessä 10 muun Euroopan puoleisen Venäjän kaupungin kanssa isännöi ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisojen lopputurnausta.

Maailman kenties suosituimman ja levinneimmän urheilulajin päätapahtuma on perinteisesti ollut seuratuimpia kansainvälisiä mediatapahtumia. Tällä kertaa kisojen yllä leijuu tavallista enemmän varjoja. Putinin viimevuosien ulkopolitiikka Krimin valtauksineen ja Ukrainan kriiseineen, kisapaikkojen rakentamiseen liitetyt ongelmat ja kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n sisällä vellonut korruptioskandaali ovat langettaneet tummia pilviä kisojen ylle. Kesällä 2018 jalkapallon MM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa maassa, jota kurjistavat laajat taloudelliset pakotteet ja joka on sotilaallisessa konfliktissa naapurimaansa, edellisten jalkapallon EM-kisojen isännän Ukrainan kanssa.

Tämän seminaarin tarkoituksena on tarkastella Venäjän futiskisojen innoittamana urheilun megatapahtumien historiaa, jalkapallon ja politiikan kansallisia ja globaaleja kytköksiä sekä median roolia näissä tapahtumissa. Kuinka urheilun megatapahtumia rakennetaan ja hyödynnetään? Kenen ehdoilla ja ketkä niitä rakentavat? Miten perinteinen ja sosiaalinen media osallistuvat tapahtumien tuottamiseen?

Puhujina Vesa Vares (poliittinen historia), Sami Kolamo (mediatutkimus, Tampereen yliopisto), Mari Pajala (mediatutkimus), Riikka Turtiainen (digitaalinen kulttuuri) sekä Pia Koivunen (yleinen historia).

Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille, niin tutkijoille, opettajille kuin opiskelijoillekin.

Aika: perjantai 23.3.2017, klo 10.15-16.30

Paikka: Janus-luentosali, Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12, Turun yliopisto