Puutarhan linnusto
​Kanahaukka tarkkailee ympäristöä Ruissalossa. Kuva: Ari Mäkinen

Puutarhalla on tehty lintuseurantaa Turun yliopiston biologian laitoksen ekologian osaston lintututkijoiden toimesta jo vuodesta 1969 lähtien. Suuri joukko harrastajia käy puutarhalla säännöllisesti ja seurantatutkimusta jatketaan edelleen. Tutkijat opettavat lintuharrastajia ja opiskelijoita myös rengastamaan lintuja puutarhalla.

Aloittelevalle lintuharrastajalle ja satunnaisesti Ruissalossa kävijälle puutarha tarjoaa mahdollisuuden ”bongata” lintuja. Oheisesta taulukosta selviää mitä lintuja mihinkin vuodenaikaan on mahdollista nähdä puutarhan alueella.

Puutarha on hyvä paikka myös lintujen seuraamiseen. Monipuolinen kasvilajisto ja Ruissalon hyönteiset tarjoavat ruokaa niin, että puutarhalla pesii vuosittain 46 lintulajia. Ajankohdasta riippuen jopa 124 lajia on nähtävissä vuosittain joko ohi muuttaessaan, pesiessään, talvehtiessaan tai vieraillessaan puutarhalla.

Muutamia kirjauksia ruokinnasta

17.11.2011 Pikkutikkakoiras pyöri latvoissa, palokärki lensi ylitse pariin otteeseen ja pikkuvarpusia oli aamulla pieni parvi hetken odottelemassa ruokinnalle pääsyä.

6.2.2014 Aamuhämärän ääntelijöinä esiintyivät lehtopöllöt (3 kpl), varpuspöllö (1 kiinni saatu). Myöhemmin nähtiin pari korppia ja kuultiin harmaapäätikka.

2.4.2014 Kontrolleissa oli kaksi varmasti tälle kaudelle uutta lintua: punarinta kantoi tanskalaista ja nokkavarpunen ruotsalaista rengasta.


Punarinta helmipihlajan lehdistön seassa. Kuva: Ari Mäkinen

Parhaat havaintopaikat

Kokeneiden lintuharrastajien mukaan parhaimmat tarkkailupaikat ovat vanhan puutarha-alueen lounaisnurkkaus, pionimäki, koivutarha, punaisen sillan alue ja kompostialueen risukasa. Puutarhan lounaisosassa sijaitsee talouskasvimaa, ruusutarha sekä erilaisia havupuita, pensaita ja lehtipuita. Aidan toisella puolella alkaa sitten luonnonsuojelualue.

 
Telkän pojat Itämaisella lammella. Kuva: Ari Mäkinen

Pionimäki on puutarhan peruskorkeustasoa korkeammalla, jossa tapaa maassa lehtiä nakkelevia mustarastaita ja kyyhkyjä puussa. Itämaisella lammella voi ihailla telkän poikia tai sitten ne voivat juosta vastaan emon perässä hiekkakäytävää pitkin. Varpushaukkakin saattaa ahdistella täällä pikkulintuja. Vaahteran oksalla voi tavata varpuspöllön tarkkailemassa ympäristöä.

Punaisella sillalla, lummelampien äärillä tapaa keväällä ja alkukesällä ainakin valkoposkihanhia. Pohjoispuolen niittyalueilla riippuen puutarhan hoidosta on etenkin syksyllä runsaasti siemensyöjiä.

Asiasana:
Tagit:
Laine, J. & Lehikoinen, E. 2013. Ruissalon linnusto ja sen muutokset. Ukuli 44:27-40.