Tule mukaan tukemaan puutarhan toimintaa
​Puutarhan Ystävät puutarhakävelyllä 9.5.2017

Ruissalon Kasvitieteellisen Puutarhan Ystävät ry. tukee ja edistää kasvitieteellisen puutarhan toimintaa yhteistyössä puutarhan henkilökunnan kanssa. Lisäksi yhdistys edistää puutarhaan liittyvää julkaisutoimintaa ja yleisesti kiinnostusta ja harrastusta puutarhakulttuuriin.

Puutarhan ystävät järjestää kokouksia, keskustelu- ja tiedotustilaisuuksia sekä retkiä ja tapahtumia.

Jäseneksi liittyminen

Yhdistyksen jäsenmaksu varsinaiselta jäseneltä tai kannatusjäseneltä on 12 euroa vuodessa. Jäsenmaksu sisältää kasvitieteellisen puutarhan siemenluettelon. Puutarhan ystävien jäsen voi ostaa vuosikortin kasvihuoneisiin puoleen hintaan (15 euroa).

Ainaisjäsenen liittymismaksu on 120 euroa.

Yhdistyksen tiedotteet lähetetään pääsääntöisesti sähköpostitse. Tiedotteet saa myös kirjeitse kulukorvausta vastaan (5 euroa/vuosi vuonna 2016).

Yhteystiedot

Puutarhan ystävien puheenjohtajana toimii Verna Paloheimo. Liittymistiedot ja osoitteenmuutokset voi ilmoittaa yhdistyksen rekisterinpitäjälle Simo Laineelle (slaine(at)utu.fi).

Ilmoitathan posti- ja/tai sähköpostiosoitteen muutokset mahdollisimman nopeasti Simolle, niin jäsentiedotteet ja muut ilmoitukset löytävät perille.

Retket

Puutarhan ystävien hallitus kokoaa retkiohjelmia. Jos haluat ehdottaa sopivaa retkikohdetta, voit ilmoittaa siitä puheenjohtaja Verna Paloheimolle. (verna.paloheimo(at)pp.inet.fi tai puh. 040-7055622)

Yhteistyössä Dendrologian seuran paikallisosaston Quercuksen kanssa järjestetyistä retkistä on saatu hyvää palautetta ja osallistuminen on ollut hyvä.

4. Syyskuuta 2017 Raision kirkkomaa ja kaupungin puistot

 • Yhdessä Quercuksen, Puutarhataiteen Seuran ja Aura Trädgårdsvännerin jäsenten kanssa
 • Kokoontuminen Raision hautausmaan pääportilla kello 17:00

9. Syyskuuta 2017 Kokopäiväretki Kemiönsaaren kartanoihin

 • Lähtö bussilla Turusta Brahen patsaalta klo 9:00
 • Söderlångvikin kartano: Söderlångvik on 1500-luvulta asti tunnettu kartano, mutta nykyisen muotonsa se sai vasta kansanedustaja ja liikemies Amos Andersonin ostettua kartanon 1927. Hän rakennutti 1930-luvulla kartanon päärakennuksen täysin uusiksi arkkitehti W.G. Palmqvistin piirustusten mukaan. Anderson testamenttasi kartanon Konstsamfundetille, ja vuodesta 1965 lähtine kartano on toiminut Amos Andersonin henkilöhistoriallisena museona ja taidemuseona, jossa keäsisin on myös vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Sodan jälkeen Anderson istutti kartanon lähiympäristöön omenapuita, jolloin tämän tyyppisten erikoisviljelmien ansiosta kartanon ei tarvinnut luovuttaa maata Karjalasta tulleille evakoille. Tänä päivänäkin kartanossa harjoitetaan laajamittaista hedelmänviljelyä, omenapuita on noin 13000. Ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän keisarillinen laivasto perusti Jungfrusundiin Söderlångvikin maille lentoaseman, jonka tehtävänä oli vartioida Suomenlahden suuta. Vuonna 1918 Suomen armeija sai haltuunsa lentoaseman ja osa lentokoneista jäi suomalaisille liitettäväksi Suomen vastaperustettuihin ilmavoimiin.
 • Lounas - Söderlångvikin saaristolaispöytä 19,50€
 • Björkbodan kartano: Björkboda on entinen rautaruukki, jonka Mikael Hsing perusti 1732 ja rakennutti vasarapajan Björkbodan kosken rannalle, koska Taalintehtaalla vesivoima ei riittänyt kankirautataontaan. Björkbodan suuren maaomaisuuden haltijaksi tuli 1850-luvulla Anders Ramsay, jonka rohkeat investoinnit ja raudan hinnanlasku johtivat vararikkoon 1863. 1880-luvulta lähtien toimi Björkbodassa pieni manufaktuuritehdas, joka valmisti erilaisia maanviljelys- ja taloustavaroita. Lukkojen ja avainten valmistus alkoi saman vuosikymmenen lopulla. Lukkotehtaan osake-enemmistö siirtyi vuoteen 1978 mennessä Oy Wärtsilä Ab:n omistukseen. Christian Friedrich Schröderin suunnittelema ruukinkartano valmistui 1783, ja siihen liitetyt siipirakennukset vuonna 1840. Puistossa oleva viljamakasiini on mahdollisesti arkkitehti Engelin suunnittelema. Vanhojen ruukkirakennusten paikalle rakennettiin 1920-luvulla uudet tehdasrakennukset. Björkboda on valtakunnallisesti ja historiallisesti merkittävä ruukkiympäristö. Vanhassa puistossa on suuria puita, mutta järeimmät puyksilöt löytyvät puistoalueen ulkopuolelta järven rannalta.
 • Ilmoittautuminen kokopäiväretkelle tapahtuu maksamalla 25 € tilille Fl09 4055 8120 0273 38 (Carita Tiusanen) 4.9.2017 mennessä.
 • Paluu Turkuun noin klo 17:00

14. Syyskuuta Perinteinen syyskävely Ruissalon kasivtieteellisessä puutarhassa

 • Kokoontuminen puutarhan kahviossa kello 16:30

Tiedustelut retkistä

 • Auli-Maarit Meriläinen (044-2873150,auIimaarit1300@gmail.com)
 • Olavi Suominen (045-1202807, olavi.suominen@utu.fi)


Tapahtumat

Ei tapahtumia

Jaostot

Puutarhaa voi tukea osallistumalla jaostojen toimintaan. Jos haluat käyttää aikaasi puutarhan hyväksi, ota yhteyttä alla oleviin henkilöihin, jotka kertovat tarkemmin jaostojen toiminnasta.

Taimijaoston vetäjä: Verna Paloheimo

Ota yhteyttä Vernaan, jos olet kiinnostunut kasvukauden talkootöistä puutarhalla.
 
Sipulijaoston vetäjä: Henrik Salenius

Ota yhteyttä Simoon, jos olet kiinnostunut sipuleiden istutuksesta.

Jäsentiedotteet

>> Lue Puutarhan Ystävien tuorein jäsentiedote (pdf-tiedosto)

Asiasana:
Tagit: