Lumpeet kukkivat kesän alusta pitkälle syksyyn

​Puutarhan uudisalueella on kolmen lammen muodostama vesistö, jonka reunoilla kasvaa monia tuttuja ja tuntemattomampia vesikasveja. Lampien välillä olevaan ojaan on istutettu erilaisia kurjenmiekkoja ja alalammelta mereen laskevan ojan runoilla ja pohjalla kasvavat ja kukkivat rentukka (Caltha palustris) ja karvahorsma (Epilobium hirsutum).

Kaikkia kolmea lampea koristavat lumpeet, joiden kukinnasta pääsee nauttimaan kesäkuun alusta aina syksyn ensimmäisiin hallaöihin asti. Suomen luonnonvarainen pohjanlumme (Nymphaea alba subsp. candida) aloittaa kukinnan parhaimmillaan kesäkuun alussa ja värikkäät lummelajikkeet tavallisesti juhannuksen jälkeen. Lummelajikkeista näyttävimmät ryhmät muodostavat 'Marliacea Albida', 'Marliacea Chromatella' ja 'Marliacea Rosea', mutta muitakin lajikkeita löytyy.

Lummelampien rannat ovat täynnä mielenkiintoisia vesikasveja kuten rohtokalmojuuri (Acorus calamus), sarjarimpi (Butomus umbellatus), kirjosorsimo (Glyceria maxima ’Variegata’), vesikuusi (Hippuris vulgaris) ja kapeaosmankäämi (Typha angustifolia).
Asiasana:
Tagit: