in English

Monikäyttöiset kirjastotilat – kirjasto vastaa toiveisiin

Libqual1-tilat-1.jpg

Näin kerroitte: Remontoidut tilat saivat kyselyssä paljon kiitosta. Quantumin kirjastoa suorastaan ylistettiin, mutta kehuja keräsi myös Feeniks-kirjasto. Kyselyn aikaan vielä remonttia tarvinneet kirjastot saivat sen sijaan enemmän moitteita. Educariumin kirjastoa kutsuttiin synkäksi, kun taas Kauppakorkeakoulun ja Calonian kirjastoja pidettiin tiloiltaan liian pieninä ja rauhattomina.

Yleisesti vastaajat toivoivat lisää rauhallisia opiskelutiloja kirjastoihin. Toisaalta muutamia asiakkaita kummastutti, miksi kirjaston hiljaisissa tiloissa ei saa käyttää läppäriä. Lisää sähköpistokkeitakin kaivattiin useassa vastauksessa.

Monet vastaajat halusivat edistää opiskelun terveellisyyttä seisomatyöskentelyn mahdollistavilla pöydillä. Myös lainattavia jumppapalloja ja venyttelytiloja kaivattiin.

Useissa vastauksissa kiinnitettiin huomiota tilojen ajoittaiseen kylmyyteen ja huonoon ilmanvaihtoon. Lisäksi valaistusolosuhteet puhuttivat – Teutorin kirjastoon kaivattiin lisää luonnonvaloa, kun taas Quantumin kirjaston lukutilassa aurinko häikäisi.

Libqual1-tilat-2.jpg

Asiakkaiden kommentteja:
”Kirjastojen viihtyvyyteen on panostettu, mikä on hienoa: se kertoo siitä, että opiskelijoilla ja materiaaleilla on merkitystä”
”Pari vuotta sitten olisin antanut kouluarvosanan yhdeksän koskien työskentelymahdollisuuksia kirjaston (yliopiston) tiloissa, nyt se on kokemuksieni perusteella noin kuusi”
”Tilojen suunnittelussa voisi huomioida paremmin terveyteen liittyvät näkökohdat”
”Eniten minua häiritsevä seikka on kirjastojen tilojen kylmyys”
”Erityisesti olen tykästynyt Feeniks-kirjastoon, jossa on hyvät mahdollisuudet työskennellä omalla läppärillä, ja melkein aina löytyy tyhjä paikka.”
”Teutorin kirjasto on aivan mahtava tiloiltaan ja varustelultaan.”
”Quantumin uusi ulkoasu on viihdyttävä ja opiskelutila motivoiva”

Libqual1-tilat-3.jpg

Kirjasto vastaa: ”Hienoa, että remontit ovat ilahduttaneet! Pyrimme mahdollisuuksien mukaan ottamaan toiveenne huomioon tulevissakin kirjastoremonteissa. Esimerkiksi Educariumin kirjaston remontissa on panostettu tilojen viihtyisyyteen, mikä toivottavasti näkyy, kunhan saamme sinne kaikki kalusteet. Remontoitavissa kirjastoissa lisätään mahdollisuuksien mukaan sähköpistokkeita.

Kirjastojen tilat ovat viime vuosina vähentyneet ja lukupaikkojakin on aiempaa vähemmän. Hiljaisten tilojen luominen olemassa oleviin puitteisiin on haasteellista, mutta olemme eri hiljaisuusalueilla pyrkineet ohjaamaan asiakkaiden käyttäytymistä niin, että hiljaisellekin työskentelylle olisi oma paikkansa.

Lämpö ja valaistus jakavat varmasti mielipiteitä – mikä on yhdelle sopivan viileää ja valoisaa, on toiselle liian kylmää ja kirkasta. Myös rakennusten ikä vaikuttaa tilanteeseen, ja osa tiloista odottaa peruskorjausta. Ilmanvaihdosta ja lämpötilasta voi kuitenkin aina antaa palautetta henkilökunnalle, joka välittää tiedon kiinteistöhuollolle.

Valon vähäisyys Teutorin kirjastossa ei ole helposti korjattavissa. Kirjasto on sovitettu vanhan rakennuksen puitteisiin, ja vaikka tilaratkaisuissa pystyttiin tekemään paljon muutoksia, luonnonvalon määrään ei oikein voi vaikuttaa. Quantumin lukutilaan taas yritämme hankkia verhot tai kaihtimet.

Kirjastokin mielellään kannustaa terveelliseen opiskelutyyliin. Educariumin kirjastoon on jo tullut seisomatyöpisteitä. Hankimme kokeiltavaksi myös muutaman jumppapallon. Venyttelynurkkauskin on tulossa, kunhan hankimme ensin välineet.”

Tila-asioista kirjastossa vastaa hallintopäällikkö Merja Himanka.

Libqual1-tilat-4.jpg

Teksti: Ilmari Jauhiainen