in English
 
 
Lainaa ja palauta helposti - automaatit kirjastossa

​Laitteet on suunniteltu helppokäyttöisiksi. Taustalla on RFID-teknologia eli etäältä luettava tunniste, joka mahdollistaa kirjojen lainaamisen ja palauttamisen niin että kirjaa ei tarvitse kohdistaa viivakoodin säteelle - kirjat voikin rennosti laittaa alustalle tai liukuhihnalle.

Kolmenlaisia laitteita

Kaikki lainausautomaatit ovat samanlaisia, toimintalogiikaltaan monille tuttuja jo Turun kaupunginkirjastosta. 

Palautusautomaatteja on kahdenlaisia: 
  • Teutorin kirjastossa ja Feeniks-kirjastossa on palautusautomaatti, jossa kirjat laitetaan liukuhihnalle ja otetaan kuitti haluttaessa.
  • Muissa kirjastoissa on palautushyllyjä. Niiden ideana on että kirjat asetetaan hyllyyn ja ne palautuvat. Kirjat ovat palautushyllyssä heti muiden asiakkaiden lainattavissa ilman että kulkevat varsinaisen hyllynsä kautta. 
    • Olethan tarkkana palauttaessasi kirjoja palautushyllyihin, sillä ne vaativat hieman enemmän ruudun ohjeen seuraamista. 
    • On usein niin, että palautettu kirja ei ole lainattavissa suoran seuraavalle asiakkaalle, koska kirjaan on varaus tai se on menossa muuhun yksikköön. Tällöin palautushyllyn ohjeruutu neuvoo laittamaan kirjan luukusta laatikkoon.  Laatikko on siis tarkoitettu käytettäväksi vain silloin kun hylly niin neuvoo.

Laitteet ovat helppokäyttöisiä - kehitystyö jatkuu edelleen

Olemme seuranneet tilastojen valossa laitteiden käyttöä ja havainneet, että laitteet on otettu erittäin hyvin käyttöön: valtaosa lainauksista ja palautuksista menee automaattien kautta.

Kehitämme automaatteja yhdessä toimittajien kanssa jatkuvasti. Tällä hetkellä pyrimme parantamaan lainausautomaatin ruudulla näkyvää ohjeistusta yksiselitteisemmäksi, samoin palautushyllyjen laatikon logiikkaa pyrimme tekemään intuitiivisemmaksi. Myös joidenkin lainausautomaattien kosketusnäyttö on ollut heikompi kuin olisimme toivoneet.

Automaattipalautuksissa on myös se väliaikainen ongelma, että palautusautomaatteja ei voi käyttää muulla kuin sellaisella aineistolla, joka on tarroitettu RFID-tarroilla. Tarroitus aloitettiin vuosi sitten nykyisen Teutorin kirjaston aineistolla.  Teutorin kirjaston lähes kaikki aineisto alkaa olla palautusautomaattikelpoista. 

Educariumin kirjastossa on vielä jonkin verran ns. vanhoja lainoja, jotka eivät käy palautushyllyyn.

Feeniks-kirjaston aineistosta palautusautomaatit nielevät vielä hyvin pienen osan: suuren osan kielten aineistoista mutta vain Feeniks-kirjaston avaamisen jälkeen lainatun varastoaineiston.

Luonnollisesti kaikki aineisto, joka nyt lainataan, on automaattikelpoista eli sopii lainaus- ja palautusautomaatteihin!

 

 

 

Asiasana: lainaus;palautus;
Tagit:
Julkaistu 14.4.2015 8:10 ,  Päivitetty 14.4.2015 8:13