in English

Uusi opas e-kirjoihin – löydä, käytä, ehdota, vertaile

​Turun yliopistolaisilla on käytössään jo yli 400 000 e-kirjaa yli 30 eri toimittajan kautta. Kirjojen toimittajilla voi olla keskenään hyvin erilaiset tekniset ratkaisut, käyttöehdot ja valikoimat, joten ei ole ihme, jos e-kirjan lukija välillä hämmentyy.

Miten e-kirja toimii?

E-kirjat hankitaan yliopistolaisten käyttöön joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä teoksina, kertoo johtava informaatikko Leena Järveläinen. Suurinta osaa e-kirjoista voi lukea ilman erillistä laitetta tai ohjelmaa. Myös mobiilikäyttö on mahdollista; siihen liittyvät ohjeet löytyvät oppaan Käyttöohjeita-välilehdeltä kohdasta Yleistä, Järveläinen vinkkaa.

Useimmiten e-kirjoja käyttäessä riittää, että tietokone pystyy avaamaan pdf-tiedoston ja itse tarkistaa, että on joko yliopiston verkossa tai kirjautuu sisään yliopiston utu-tunnuksilla.

Mitä eroja e-kirjoissa on?

Käyttäjän on joskus vaikea tietää, miksi jonkin e-kirjan voi tallentaa omalle koneelle ja toista ei tai miksi e-kirja ei suostu aukeamaan. E-kirjapalvelut tosiaan vaihtelevat; eroja voi olla mm. siinä,
  • voiko kirjan lukea sivu/kappale kerrallaan tai kokonaan
  • voiko kirjan tallentaa omalle koneelleen
  • kuinka monta lukijaa kirjalla voi olla yhtä aikaa
  • tarvitaanko kirjan lukemiseen tai merkintöjen tekemiseen oma apuohjelmansa
  • jne.
Vaihtelevat käytännöt on koottu E-kirjat -oppaan Vertaile-välilehdelle, josta eri kirjojen toiminnallisuuksia voi kätevästi tutkia. E-kirja-opas on osa ResearchGuides -palvelua ja löytyy osoitteesta http://libguides.utu.fi/e-kirjat.

Käytä e-kirjaa, kehitä opasta

Johtava informaatikko Leena Järveläinen kertoo oppaan syntyneen e-kirjojen käytön kasvettua: ”Päätimme koota e-kirjoihin liittyviä faktoja ja neuvoja yhteen paikkaan, jotta asiakkaiden olisi helpompaa ottaa e-kirjat jokapäiväiseen käyttöön opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen tueksi. Siksi otamme mielellämme jatkossakin palautetta vastaan kaikesta asiaan liittyvästä: Ollaan yhteydessä!”

Lisätietoja:
Johtava informaatikko