in English

Kirjastoon hankittu uusia inkunaabeleita ja Torsten Stålhandsken ruumissaarna

​Torsten Stålhandsken likpredikan eli ruumissaarna

Torsten Stålhandske (1593 - 1644) oli hakkapeliittojen päällikkö kolmikymmenvuotisessa sodassa ja yksi kuuluisimmista suomalaisista sotilaista Ruotsin suurvaltakaudella. Hänet on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

Erikoiskirjastonhoitaja Panu Turunen kertoo, että 1600- ja 1700-luvuilla oli tapana painaa merkkihenkilöiden muistotilaisuuksien puheita, joita kutsuttiin ruumissaarnoiksi. Stålhandsken muistotilaisuudessa puhui Turun akatemian varakansleri, piispa Isaak Rothovius. Stålhandsken ruumissaarna on 20-sivuinen ja se on painettu Pietari Valdin kirjapainossa Turussa 1646. Turusen mukaan kirjastoon hankittu ruumissaarna on suuri harvinaisuus.

Petrus Lombarduksen inkunaabeli vuodelta 1487

Myös kirjaston inkunaabelikokoelmaa on täydennetty vuonna 1487 Baselissa painetulla Sentenssit-inkunaabelilla. Sentenssit on Pariisin piispan Petrus Lombarduksen tunnetuin teos.

Petrus Lombarduksen teologinen pääteos Sentenssit (lat. Quatuor libri sententiarum) on eräänlainen summa tai kooste raamatullisista teksteistä, joihin on yhdistelty katkelmia kirkkoisien ja keskiajan ajattelijoiden kirjoituksista.
Sentenssit (Sententiarum libri IV) koostuu neljästä kirjasta, jotka edustavat keskiajan skolastiikkaa, kuvailee Turunen.

Teoksen sisältöön voi tutustua tarkemmin  myös verkossa Bibliotheca Augustanan sivuilla.

Aegidius Romanuksen kaksi inkunaabelia

Aegidius Romanus oli Bourgesin arkkipiispa, joka saavutti mainetta Aristoteleen filosofian taitavana kommentaattorina. Panu Turusen mukaan kirjastoon hankitut inkunaabelit ovatkin Aristoteles-kommentaareja. Aristoteleen filosofia sai tärkeän aseman keskiajalla Tuomas Akvinolaisen (1225-1274) ansiosta, ja  Aegidius oli Tuomas Akvinolaisen oppilas.

Ensimmäinen Aegidiuksen inkunaabeli on Aristoteleen Toisen analytiikan kommentaari. Kirja on painettu Venetsiassa 1488.
Toinen inkunaabeli on Aristoteleen teoksen Sofistiset kumoamiset kommentaari. Painovuosi on 1496.

Aegidius Romanuksen inkunaabelit on sidottu yhdeksi sidokseksi 1800-luvun alussa. Kirjanpainaja oli venetsialainen Bonetus Locatellus.

Venetsiassa painettu Homeroksen teos

Homeroksen tarina Batrachomyomachia kertoo koomisen tarinan sammakoiden ja hiirien taistelusta, taustoittaa Panu Turunen. Inkunaabeli on kreikankielinen ja sen kaunis teksti on puoliksi punaisella painovärillä painettu. Kirjanpainaja Laonicus painoi kirjan Venetsiassa vuonna 1486. Kirjan historiasta tiedetään sen verran, että se on kuulunut madridilaiselle papille nimeltä Eusebio.

Catholicon - inkunaabeli vuodelta 1469

Erityisen arvokas hankinta on 8 pergamentille painettua sivua dominikaanimunkki Johannes Balbuksen teoksesta Catholicon. Teoksen sivut on painettu vuonna 1469.
Catholicon on ensimmäisiä kirjoja, jotka Johannes Gutenberg painoi uutta teknologiaa käyttäen vuonna 1460.

Löydät pääkirjastosta myös kirjaston muut inkunaabelit:
  • Baselilainen Raamattu (1481)
  • Latinankielinen Raamattu, Biblia Latina (1481)
  • Nicolaus de Ausmon Supplementum Summae Pisanellae (Incipit liber qui dicitur Supplementum) (1481)
  • Saarnakokoelma Sermones aurei de sanctis fratris (1478)
  • Kaksi yhteensidottua  Aristoteles-kommentaaria (1488 ja 1496), jotka on kirjoittanut Aegidius Romanus
Kirjojen hankinnan on osittain mahdollistanut Turun yliopistosäätiön Aleksandra Holmsténin rahasto.

Tule tutustumaan harvinaisuuksiin

Kirjaston uusiin kirjaharvinaisuuksiin, kuten myös muihin kirjaston omistuksessa oleviin inkunaabeleihin, voi tutustua pienryhmille tarkoitetuissa esittelytilaisuuksissa. Tilaisuuksia järjestetään pääkirjaston Koskenniemi-huoneessa sopimuksen mukaan.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan esittelytilaisuuksiin tai järjestämään ryhmällesi tutustumisen kirjaharvinaisuuksiin, voit olla yhteydessä Panu Turuseen.

Lisätietoja:
Erikoiskirjastonhoitaja Panu Turunen