in English

Tutustu e-aineistojen käyttöehtoihin

​Tunne käyttöehdot – tutustu uuteen guideen

”Uuden E-aineistojen käyttöehdot -guiden avulla taataan jokaisen oikeus tutustua käyttöehtoihin.  Uusi opas helpottaa käyttöehtojen seuraamista, sillä löydät ajantasaiset tiedot kätevästi yhdestä paikasta”, vinkkaa guidea tekemässä ollut kirjastosihteeri Sara Kannisto.

Verkkoaineistojen käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä aineiston käyttäjä on vastuussa käyttöehtojen noudattamisesta.

Käyttöehdoista uutisoidaan myös kirjaston nettisivuilla, jotta aineistojen käyttäjät olisivat tietoisia ehdoista ja niihin tulleista muutoksista. Esimerkiksi FT.COM, Financial Times, on aineisto, jonka käyttöehdoista kirjasto on sitoutunut tiedottamaan kaksi kertaa vuodessa. Sen käyttöehdot löydät osoitteessa: http://libguides.utu.fi/termsofuse/Financial

Mitä e-aineistoilla saa ja ei saa tehdä?

Käyttöehdot vaihtelevat eri aineistojen välillä: joidenkin aineistojen käyttö on tarkasti säänneltyä ja joidenkin kohdalla rajoituksia on vähemmän. ”Guidessa on aakkosellinen pudotusvalikko, josta voit valita haluamasi aineiston ja perehtyä sen käyttöehtoihin”, Sara Kannisto kertoo.

Yleensä e-aineistoissa on sallittua:
  • selailla ja tehdä tiedonhakuja
  • kohtuullisessa määrin tulostaa paperille hakujen tuloksia omaan käyttöönsä
  • kohtuullisessa määrin tallentaa hakujen tuloksia omaan käyttöönsä
  • tulostaa ja tallentaa kohtuullisia katkelmia ja osia aineistoista ei-kaupalliseen tarkoitukseen
  • lähettää sähköpostitse, postitse tai faksata yksi kopio jollekin toiselle henkilölle tämän henkilökohtaista käyttöä varten. (Palveluittain vaihtelee, saako kopioita lähettää yliopiston ulkopuolisille henkilöille.)
  • laatia yliopistolle kurssimateriaalia ei-kaupalliseen käyttöön. (Ehdot vaihtelevat palveluittain.)

E-aineistoissa ei ole sallittua:
  • käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin
  • imuroida aineistoja käyttäen automaattisia "robottiohjelmia"

Lisätietoja http://libguides.utu.fi/termsofuse

Asiasana: käyttöohjeet;verkkojulkaisut;kirjastot;elektroniset aineistot;