in English

Varmista oppimateriaalien saatavuus - auta kirjastoa kurssikirjahankinnoissa

​Kurssikirjat eivät ilmesty kirjaston hyllyille itsestään. Jotta kirjaston henkilökunta osaisi hankkia oikeat kurssikirjat, tarvitaan tietoja opetushenkilökunnalta. Kirjaston verkkosivuilla on sähköinen lomake, jolla voit kertoa, mitä kirjallisuutta kursseillasi käytetään. Tiedot voi toimittaa myös sähköpostilla, mutta lomakkeesta näet helposti, mitä tietoja kirjasto kurssikirjahankintoihin tarvitsee. Lomake vähentää siis tarvetta pitkiin sähköpostikeskusteluihin kirjaston henkilökunnan kanssa.

Vaikka kirjastossa jo olisikin kurssillasi käytettävä teos, on tieto käytettävistä kurssikirjoista silti kirjastolle tärkeä, koska kirjoja ei välttämättä ole tarpeeksi. Lisäksi e-kirjoissa saattaa olla käyttörajoituksia, joiden takia ne eivät niin hyvin sovellu kurssikirjoiksi.

Jos kurssillasi käytetään aikakauslehtiartikkeleita oppimateriaalina, on hyvä kertoa artikkelit kirjastolle. Kirjaston henkilökunta arvioi säännöllisesti lehtitilauksia ja artikkelit voivat olla saatavissa vain tilauksen ajan.

Kirjaston on myös hyvä tietää, jos kurssivaatimuksista poistetaan joitakin teoksia. Kun nämä teokset poistetaan kurssikirjahyllyistä, saadaan lisää tilaa uusille kirjoille.

Milloin kirjastolle kannattaa lähettää tietoja kurssikirjoista?

Opinto-oppaita päivitetään yleensä noin kahden vuoden välein. Kirjasto on päivittämisvuosina varautunut tekemään enemmän kurssikirjahankintoja keväällä ja kesällä. Lisääntyneisiin kurssikirjahankintoihin varaudutaan kirjaston aikatauluissa ja budjetissa.

Olipa ajankohta mikä tahansa, voit aina ottaa yhteyttä kirjastoon, jos huomaat kurssikirjallisuutesi puuttuvan Turun yliopiston kirjastosta. Kirjaston henkilökunta pyrkii hankkimaan tarvittavat kirjat niin pikaisesti kuin mahdollista.

Montako kappaletta kurssikirjaa kirjasto hankkii?

Kirjaston Tietoaineistopolitiikan mukaan kurssikirjoja hankitaan budjetin salliessa yksi nide jokaista pakollista kurssikirjaa neljää kurssille samaan aikaan osallistuvaa opiskelijaa kohden.

Lisäksi kirjastoissa on jokaisesta kurssikirjasta yleensä yksi yölainakappale, jota saa kirjaston auki ollessa lukea vain kirjaston tiloissa. Yölainakappaleen saa lainata ainoastaan tunti ennen kirjaston sulkeutumisaikaa yön tai viikonlopun ajaksi, jotta tarpeelliset kurssikirjat olisivat kirjastossa luettavissa tai kopioitavissa jopa tenttikausien lähetessä.

Jotta kirjaston henkilökunta voisi laskea, kuinka paljon kurssikirjoja tarvitaan, on kurssikirjatilausta tehtäessä tärkeä ilmoittaa, montako oppilasta kurssille on odotettavissa. Lisäksi on tarpeen mainita, onko aineisto pakollista vai vaihtoehtoista vai oheislukemistoa.

Painettuja vai e-kirjoja?

Kirjaston käytäntönä on painottaa hankinnoissa e-kirjoja, koska e-kirjat ovat usein monikäyttöisempiä ja paremmin käyttäjien saatavilla. Kaikkia aineistoja ja etenkään kaikkia kurssikirjoja ei kuitenkaan ole saatavilla e-kirjoina. Lisäksi kaikkia e-kirjoja ei tarjota kirjastokäyttöön, kun taas osaa voi samanaikaisesti käyttää vain yksi henkilö.

Kirjaston tehtävänä on ottaa kaikki nämä yksityiskohdat hankinnoissa huomioon. Kirjaston henkilökunnalle on silti avuksi, jos hankintapyynnöissä annetaan mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten tiettyä teosta aiotaan käyttää.

Lisätietoja:
E-kirjaopas opettajille