in English

Kirjaston tutkimuspalvelut – vielä monelle tuntemattomat

Näin kerroitte: Valtaosalle vastaajista kirjaston tutkimuspalvelut olivat outoja. Kirjaston asiakaskyselyssä oli mahdollista kommentoida esimerkiksi kirjaston roolia open access – julkaisemisessa, tutkimuksen arvioinnissa ja tekijänoikeuskysymyksissä. Kovinkaan moni asiakkaistamme ei antanut mitään palautetta näistä kysymyksistämme, ja osa kertoi suoraan, ettei tuntenut näitä palveluita.

Asiakkaiden kommentteja:
”Kirjasto voisi tiedottaa tutkimuspalveluistaan paremmin. Osa esitetyistä julkaisemisen tukipalveluista tuli minulle täysin uutena tietona.”
”Olen yllättynyt osasta kysymyksiä henkilökunnan tehtäväkentän osalta. En ole ollut tietoinen henkilökunnan tehtäväkentästä tutkimuksen kanssa avustamisessa.”
”Julkaisurekisterin ylläpito ja valvonta tulisi olla keskeinen osa kirjaston työtä, kuten esim. HY:ssa on. Useat muut asiat joita edellä kysytty ovat sekundaarisia siihen nähden.”

Kirjasto vastaa: ”Kirjaston tutkimuspalvelut ovat melko uusi osa kirjaston palveluita, joten ei ihme, että ne ovat vielä monelle tuntemattomia. Tutkimuksen tukeminen tulee kuitenkin yhä tärkeämmäksi osaksi kirjaston työnkuvaa, joten lisääntyvä tiedottaminen on selvästi paikallaan.

Kirjasto vastaa yliopiston julkaisurekisteristä eli tuo mm. Web of Science –tietokannasta Turun yliopiston tutkijoiden julkaisut sekä validoi kaikki julkaisut ennen niiden raportointia OKM:lle.

Open access –julkaisemisesta puhuttaessa ajattelemme usein vain open access –lehtiä, mutta aivan yhtä merkittävä, maksuton, ja mm. Suomen akatemian edellyttämä, open access –julkaisemisen muoto on ns. rinnakkaistallentaminen, jossa tilausmaksullisessa lehdessä julkaistusta artikkelista julkaistaan lehden kustantajan sallima versio myös avoimessa julkaisuarkistossa. Turun yliopistossa avoimena julkaisuarkistona toimii tutkimustietojärjestelmä. Kirjasto tarkistaa tutkijan puolesta kustantajan luvan tallentamiselle.

Kirjasto tekee myös tiivistyvää yhteistyötä yliopiston kehittämispalvelujen ja tutkimuspalvelujen kanssa. Metriikka- ja arviointipalvelut mm. vastasi yhdessä CWTS Leidenin kanssa tutkimuksen kokonaisarvioinnin bibliometrisesta analyysista. Tulevaisuudessa metriikka- ja arviointipalveluita tarjotaan yhä enemmän tutkimuksen ja hallinnon tarpeisiin. Myös metriikkakoulutukset ovat suunnitteilla.

Lisäksi kirjaston julkaisemisen palvelut tukee yliopiston strategian mukaista tieteen avoimuuden lisäämistä yhteistyössä kehittämispalvelujen kanssa mm. järjestämällä koulutusta yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle.”

Tutkimuspalveluista vastaavat kirjastossa Metriikka- ja arviointipalveluiden tiiminvetäjä Elise Johansson, Tutkimustietojärjestelmän tiiminvetäjä Tiina Suikkanen, Julkaisemisen palveluiden tiiminvetäjä Päivi Kanerva ja palvelupäällikkö Jukka Rantasaari.

Teksti: Ilmari Jauhiainen
Kuvat: Teppo Kahtola