in English

Opinnäytetöiden tiivistelmät – Mitä kirjasto tekee niille?

Minne opiskelijan pitää opinnäytetyönsä tiivistelmä toimittaa?

”Tämä vaihtelee hieman tiedekunnasta ja oppiaineesta riippuen. Osassa tapauksista opiskelija lähettää sähköpostissa tiivistelmän suoraan kirjaston julkaisupalveluille, osa taas tulee meille tiedekunnan tai oppiaineen kautta. Tarkat ohjeet löytyvät kirjaston Julkaisemisen palveluiden verkkosivuilta. Tiivistelmän lisäksi pitää muistaa toimittaa myös tutkielman kokoteksti, vaikka sitä ei verkossa julkaisisikaan.”

Onko väliä missä muodossa tutkielman kokoteksti ja tiivistelmä lähetetään?

”Tiivistelmän haluaisimme doc, rtf- tai txt-muotoisena tiedostona, jotta voimme tarvittaessa muokata sen ulkoasua. Ulkoasun muokkaus saattaa olla tarpeen, koska eri tekstinkäsittelyohjelmien muotoilut eivät välttämättä näy oikein julkaisuarkistossa. Esimerkiksi pdf:ksi muunnetun tai paperista skannatun tiivistelmän käsitteleminen on paljon hankalampaa.

Kokoteksti taas tulisi lähettää pdf-muodossa. Sekä kokoteksti- että tiivistelmätiedosto tulisi nimetä omalla opiskelijanumerolla.”

Krista Voitto esittelee käytännössä tiivistelmien viemistä julkaisuarkistoon

Onko tiivistelmän vieminen julkaisuarkistoon hankalaa?

”Mikäli tiivistelmää ei joudu muokkaamaan, sen kopioiminen julkaisuarkistoon käy melko nopeasti. Tarkkuutta siirtäminen toki vaatii, koska tiivistelmästä joudutaan siirtämään tietoja moneen eri kenttään.”

Ovatko käytännöt erilaiset, jos tiivistelmän lisäksi julkaisee koko opinnäytetyönsä julkaisuarkistossa?

”Tärkein ero on, että opinnäytetyön julkaisusta pitää tehdä sopimus, jonka pohja löytyy kirjaston julkaisupalveluiden sivuilta. Sopimus pitää toimittaa kirjastolle paperisena, koska tarvitsemme siitä kopion asiakirjahallintoa varten. Sopimus voidaan ottaa vastaan missä tahansa Turun yliopiston kirjaston toimipisteessä.”

Aiheutuuko erillisistä paperisopimuksista haasteita kirjastolle?

”Jonkin verran selvittelyä syntyy, koska sopimukset saattavat tulla meille eri aikaan kuin itse opinnäytteet ja tiivistelmät. Opiskelija voi olla esimerkiksi toimittanut sopimuksen, vaikka tiedekunta ei ole vielä ehtinyt lähettää meille tutkielmaa.”

Suositteletteko opiskelijalle opinnäytetyön julkaisemista verkossa?

”Ehdottomasti! Paperiset opinnäytteet eivät kuitenkaan ole niin helposti kaikkien käytettävissä. Verkkojulkaiseminen parantaa siis opinnäytteen näkyvyyttä. Kannattaa vain huolehtia, että mahdollisten kuvien ja karttojen tekijänoikeuskysymykset ovat kunnossa.

Verkosta löytyvä opinnäytetyö saattaa myös olla hyödyllinen myyntivaltti työtä hakiessa. Linkin opinnäytetyöhön voi liittää esimerkiksi CV:hen tai portfolioon. Omaa osaamista kannattaa toki markkinoida!”

Kirjaston Julkaisemisen palvelut

Teksti: Ilmari Jauhiainen