in English

Kuvastoista käyttöoppaisiin – Tutustu jännittäviin pienpainatteisiin

Mitä ovat pienpainatteet?

"Helpointa on tietysti sanoa, että ne eivät ole kirjoja eivätkä aikakauslehtiä. Tähän mahtuukin sitten kokonainen kirjo monenlaisia painotuotteita: esimerkiksi vuosikertomuksia, mainoksia, hinnastoja, kuntien, yhdistysten ja yritysten julkaisuja, käyttöoppaita ja näyttelyluetteloita. Turun yliopiston kirjasto on Kansalliskirjaston lisäksi ainoa kirjasto, joka saa vapaakappaleen kaikista Suomessa painetuista pienpainatteista."

Eikö niiden käsittelyssä mene valtavasti aikaa?

"Menee toki, sillä vuosittain julkaistaan ainakin 85 metriä pienpainatteita. Tänne saapuu viikoittain iso kuorma, jonka käymme aluksi päällisin puolin läpi. Katsomme, onko mukana tullut vahingossa kirjoja tai aikakauslehtiä, jotka lähetämme takaisin Feeniks-kirjastoon.

Kuorman mukana tulee myös paljon painotuotteita, joita emme säilytä - käärepapereita, käyntikorttia, tarroja sekä muistikirjoja, joissa on vain tyhjiä sivuja. Emme myöskään säilytä kaksoiskappaleita tai useampia variantteja samoista painatteista."

Mitä teette niille painatteille, jotka jäävät säilytettäväksi?

"Alkuvaiheessa otamme erilleen painatteet, joilla ei ole paljon tietoarvoa, kuten lounassetelit ja lahjakortit. Nämä painatteet lajittelemme vain eri painateryhmiin ja pinoamme omiin laatikoihinsa.

Jäljelle jäävän aineiston käsittelemme huolellisemmin. Lajittelemme painatteet Volter Kilven kehittelemän luokitusjärjestelmän sekä painatteen julkaisijan mukaan."

Tarvitseeko kukaan oikeasti pienpainatteita?

"Toki! Pienpainatekokoelmassamme on paljon hyödyllistä aineistoa, jota ei mistään muualta tahdo löytyä. Esimerkiksi eri tahojen vuosikertomuksia ja joidenkin laitteiden ohjekirjoja saattaa löytyä kätköistämme. Lisäksi etenkin historialliseen tutkimukseen pienpainatteista on paljon apua, sillä painatteita on saatu lain nojalla vuodesta 1919 alkaen ja sitä aikaisempaakin aineistoa on paljon lahjoitusten ja hankintojen ansiosta. Pienpainatteita ei voi viedä kotiin, mutta niitä voi tutkia ja kopioida asiakastiloissamme."

Millaisia pienpainatteita ihmiset sitten kaipaavat?

"Kysyntää on ihan laidasta laitaan. Viime aikoina meiltä on kysytty esimerkiksi leikkikenttien rakennusmääräyksiä, juutalaisia almanakkoja, joulumainoksia, aineistoa sairaanhoitajien koulutuksesta, etsintäkuulutuksia vuodelta 1918, kaikkea kissoihin liittyvää... Kirjo on siis todella huikea."

Onko teidän helppo löytää asiakkaalle esimerkiksi kissa-aineistoa?

"Ei, sillä aineistoa ei pysty hakemaan samalla tavalla hyllystä kuin esimerkiksi tiettyä kirjaa, koska pienpainatteissa ei ole erikseen luokiteltu aineistoa, joka liittyisi nimenomaan kissoihin. Siksi pyynnöt vaativatkin meiltä luovaa ajattelua – pitää keksiä, missä erilaisissa yhteyksissä kissoja olisi saattanut esiintyä.

Sitten täytyykin aloittaa varsinainen etsintä. Olisiko kissoihin tai ylipäätään lemmikkeihin liittyvillä yhdistyksillä julkaisuja aiheesta? Löytyisikö kissa-aiheisia kalentereita? Tällaisissa haastavammissa kysymyksissä joutuu helposti käymään läpi suuren osan varastoistamme."

Vaatiiko oikean aineiston löytäminen keskustelua asiakkaan kanssa?

"Aineiston etsintää helpottaa, kun tiedämme asiakkaan todellisen tiedontarpeen. Siksi työhömme kuuluu olennaisesti keskustelu pyynnön esittäjän kanssa. Joskus asiakas ei huomaa kertoa riittävän yksityiskohtaisesti, mitä onkaan etsimässä, ja kysymmekin tarvittaessa tarkennuksia. Asiakas voi esimerkiksi pyytää aineistoa kissoista, mutta ei kannata etsiä kissanruokamainoksia, jos asiakas on todellisuudessa kiinnostunut kissojen rokotuksista. Asiakkaalle voi myös keskustelun kautta tulla mieleen uusia aineistoja, joista voisi olla hyötyä."

Raision varastoissahan on pienpainatteiden lisäksi myös sanomalehtiä.

"Kyllä vain, painetut suomenkieliset sanomalehdet kattavasti vuodesta 1919 alkaen vuoden 2007 loppuun asti, jonka jälkeen sanomalehdistä ei enää ole lähetetty vapaakappaletta kirjastollemme.

Pienpainatteiden ja sanomalehtien lisäksi Raisiossa säilytetään edelleen vapaakappaleina tulevia julisteita, joita on juuri urakalla järjestetty uusiin hyllyihin helpommin löydettäväksi. Voimmekin iloksemme todeta, että julisteet ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta järjestyksessä ja siten asiakkaiden käytössä."

Teksti: Ilmari Jauhiainen
Kuvat: Teppo Kahtola

Asiasana: kirjastopalvelut;aineistot;aineistojen hankinta ja ylläpito;
Julkaistu 29.8.2017 12:55 ,  Päivitetty 29.8.2017 13:17