in English
 
 
Vilinää kirjahyllyjen välissä – kirjojen RFID-tarroitus alkaa
​RFID (= Radio Frequency Identification) tarkoittaa radiotaajuuksilla toimivaa etätunnistetekniikkaa, jonka avulla kirjan tunnistaminen on mahdollista kauempaa, nopeammin ja täsmällisemmin kuin vanhoilla viivakooditarroilla.

RFID-tunnisteita uusia lainaus-ja palautusautomaatteja varten

”RFID-teknologia otetaan meillä Turussa käyttöön kirjastoittain sitä mukaa, kun saamme uusia tai uudistettuja kirjastotiloja ja niihin lainaus- ja palautusautomaatteja” kertoo tieteenalakirjasto Anthropoksen päällikkö Jukka Rantasaari.
 
Rantasaari on ollut mukana uuden RFID-teknologian käyttöönoton suunnittelussa alusta asti, mutta kevään aikana uudistusten valmistelu alkaa näkyä myös kirjaston asiakastiloissa: ”Aloitamme aineiston tarroittamisen Juslenian kirjaston historian, taiteiden ja kulttuurien tutkimuksen aineistosta, sillä se muuttaa kesän aikana uusiin tiloihin Teutorin kirjastoon, jossa uusi teknologia otetaan ensimmäisenä käyttöön”.
 
”Tarroituksesta aiheutuvaa vilinää ja vilskettä on varmasti pitkin vuotta kirjastojen kirjahyllyjen välissä ja lukusaleissa”, Rantasaari pahoittelee. ”Pyrimme tekemään maaliskuussa Juslenian kirjastosta alkavan tarroituksen mahdollisimman nopeasti ja aiheuttamaan mahdollisimman vähän häiriötä kirjaston lukupaikkoja käyttäville asiakkaille.”
 
RFID-tarroitusta tehdään kevään aikana seuraavissa kirjastoissa:
  • Juslenian kirjasto
  • Signumin
  • Kauppatieteiden kirjasto 
  • Quantumin kirjasto
  • Kurssikirjasto (Educarium)
 

RFID-tunnisteet sujuvoittavat lainausta ja palauttamista

RFID-tunnisteiden avulla lainaaminen ja palauttaminen on tulevaisuudessa helpompaa, vahvistaa kirjaston RFID-hankkeissa mukana ollut palvelupäällikkö Heli Kokkinen.
 
Asiakkaiden käyttöön tulevat lainaus- ja palautusautomaatit ovat helppokäyttöisiä ja nopeita, sillä kirjaa ei tarvitse käännellä lukijan säteen alle tiettyyn asentoon, kuvailee Kokkinen. Lainausautomaatti pystyy tunnistamaan kirjoja myös pinosta, joten jokaista lainattavaa teosta ei tarvitse asetella yksitellen lainausautomaattiin. Palautusautomaatit toimivat yhtä helppokäyttöisesti ja pienimpiin kirjastoihin on tulossa käteviä palautushyllyjä, joissa lainan palauttaminen tapahtuu vain asettamalla kirja hyllyyn.
 
 
Lisätietoja:
Tieteenalakirjasto Athropoksen päällikkö Jukka Rantasaari
puh. (02) 333 8822, 041 544 7762
 
 
 
 
Asiasana: lukusalit;muuttaminen;häiriöt;
Tagit:
Julkaistu 14.3.2014 8:10 ,  Päivitetty 14.3.2014 15:10