in English

Teutorin kirjastolle myönteinen vastaanotto

​Monitieteinen kirjasto yhdistää eri tieteenalojen kirjastopalvelut ennakkoluulottomasti

Kirjasto kuvastaa uudenlaisella konseptillaan Turun yliopiston vahvuutta, monitieteisyyttä.

"Asiakaskunnassa on ollut tasapuolisesti sekä humanististen tieteiden että lääketieteen alan opiskelijoita, tutkijoita ja oppiaineiden henkilökuntaa. Myös kirjastokierrokset ovat olleet suosittuja ja niitä tullaan jatkamaan koko syyskauden. Olemme saaneet myös positiivista palautetta uudesta palvelukonseptista ja vaikuttaa siltä, että kirjaston asiakkaat ovat tunteneet olonsa tervetulleiksi kirjastoon", tieteenalakirjasto Protoksen ja Logoksen päällikkö Riitta Marttinen iloitsee.

Monialaisessa Teutorin kirjastossa on lääketieteen, hammaslääketieteen, hoitotieteen, historiatieteiden, taiteiden tutkimuksen ja kulttuurin tutkimuksen kirjat ja aikakauslehdet.

”Myös kaikkien edellä mainittujen oppiaineiden kurssikirjat on sijoitettu Teutorin kirjastoon. Kurssikirjat sijaitsevat kellarikerroksen sisääntulon ja palvelualueen välittömässä läheisyydessä, jotta kurssikirjamateriaali olisi mahdollisimman helposti saavutettavissa, esittelee Riitta Marttinen.

Joustavaa itsepalvelua

Teutorin kirjastossa otettiin käyttöön uudenlaiset asiakastilat, lainaus- ja palautusautomaatit sekä kevennetty asiakaspalvelupiste.

"On mukavaa, että voin hakea itsepalveluhyllystä minulle saapuneen aineiston ja lainata sen omatoimisesti lainausautomaatilla. Lainausautomaatin käyttö on helppoa - täytyy vain näyttää kirjastokorttia ja muistaa oma PIN-koodi, niin lainaaminen sujuu tuossa tuokiossa." toteaa varaamaansa aineistoa noutamaan tullut Kai Stahl.

"Kirjastossa olevia palveluautomaatteja on todella helppo käyttää. Suurin osa lainauksesta, yli 80%, tapahtuukin nyt lainausautomaatin välityksellä", kertoo kirjastoamanuessi Tiina Suikkanen.

Asiakastiloja leimaa keveys, monikäyttöisyys ja muunneltavuus

Nykyaikainen kirjasto ei ole vain kokoelmia säilyttävä rakennus vaan monikäyttöinen tila, joka vastaa muuttuviin tapoihin tehdä tutkimusta, opettaa ja opiskella.

"Palautekyselyissä hartaasti toivotut ryhmätyöhuoneet on sijoitettu kellarin parvelle, 1. kerrokseen ja ensimmäisen kerroksen parvelle. Suosituimpia ryhmätyöhuoneita ovat olleet Kaari ja Vanha hissi, joiden käyttöaste on ollut noin 50%", kertoo kirjastosihteeri Kimmo Niukko.

Niukko vinkkaa: "Jos etsit mukavaa ja rauhallista ryhmätyöhuonetta, josta löytyy langaton verkko ja suurikokoinen näyttö, kannattaa tila varata Teutorista. Parhaiten vapaita aikoja löytyy Panimosta, Parkista ja Valvomosta”.  Ryhmätyöhuoneet voi varata Outlookin huonevarausosiossa.

Valvomosta kannattaa varata kone, jos haluaa katsella KAVI-koneiden välityksellä Kansallisen audiovisuaalisen Instituutin tallentamaa aineistoa esim., mitä uutisissa on viime vuosina kerrottu eläkeuudistuksista tai katsoa, millainen se Putouksen ensimmäisen kauden ensimmäinen jakso olikaan. KAVI- koneet varataan Outlookin varauskalenterin Equipment-osiossa.

Kirjaston yli sata lukupaikkaa ovat myös ahkerasti käytössä. "Jos haluan, voin lainata kirjaston palvelupisteestä läppärin lukupaikalle. Parin tunnin intensiivisen työskentelyn jälkeen voin sitten siirtyä lähellä oleviin 24/7 oppimisympäristöihin, vaikka tenttiakvaarioon suorittamaan e-tenttiä." toteaa Ewert Kupiainen tyytyväisenä.

Monipalvelupiste luo synergiaa

IT- ja kirjastopalveluiden sekä historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkiston yhteinen monipalvelupiste on myös ollut ahkerassa käytössä.

Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkiston arkistosihteeri Aki Luotonen on ollut tyytyväinen yhteistyöhön: ”Yhteinen palvelupiste ja arkiston siirtyminen kirjasto- ja it-palveluiden yhteyteen on osoittautunut toimivaksi konseptiksi monellakin taholla. Arkiston saavutettavuus on parantunut, onhan sijaintimme nyt lähempänä käyttäjiä ja arkistokäynti on helppo tehdä vaikkapa kirjastovierailun yhteydessä.”

Jatkossa arkistoon tulee siirtymään tutkimusaineistoa laajemmaltikin koko historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen oppiaineista, joten entuudestaan käyttäjille tuttu helpottaa arkiston käyttöä.

”Kirjaston yhteydessä toimiminen tarjoaa myös runsaasti etuja käyttäjille, kuten esimerkiksi yhteiset lukupaikat ja mahdollisuuden käyttää arkistoaineistoa myös kirjaston pidempien aukioloaikojen mukaisesti”, Luotonen iloitsee.

Linkit:

Asiasana: kirjastopalvelut;tilat;