in English

Hamburger, egg, salmonella – kirjaston opetusten salat

​”Hamburger, egg, salmonella” luen fläppitaululta. Ennen kuin ehdin pohtia, mitä tekemistä hampurilaisilla ja kananmunilla on kirjaston kanssa, Leeni Lehtiö aloittaa tunnin kertomalla, miten ennakkomateriaalin läpikäyminen helpottaa nyt aloitettavien tehtävien tekemistä.

Opiskelijoilla on siis ollut mahdollisuus tutustua aiheeseen jo etukäteen valmiin materiaalin ja esittelyvideoiden avulla. Näin oppituntia ei tarvitse kuluttaa laajoihin kalvosulkeisiin, vaan informaatikot ja tietoasiantuntijat pääsevät heti opastamaan opiskelijoita tiedonhakutehtävissä.

Tehtävät alkavat tutustumisella kirjaston omiin työkaluihin. Pitäisi esimerkiksi selvittää, mistä vuodesta lähtien tiettyä lehteä löytyy Turun yliopiston kirjaston kokoelmista. Leeni Lehtiö ja Jouni Leinonen kiertelevät opiskelijoiden luona ja seuraavat, miten hyvin nämä pärjäävät, ja jakavat tarvittaessa neuvoja. Kevään kursseilla opettajia on hyvä olla kaksi, sillä opiskelijoitakin on paljon.

Kuuntelen sivukorvalla takanani olevia opiskelijoita. Ainakaan heille tehtävät eivät tuota ongelmia ja joku muistaa, miten videolla oli tehty vähän samanlaisia hakuja.

Kysäisen Leeni Lehtiöltä, ovatko opiskelijat yleensä tarpeeksi valmistautuneita. ”Tunnilla kyllä huomaa, ketkä ovat tutustuneet ennakkomateriaaleihin. Joidenkin kohdalla yllättävänä ongelmana on, että Macin ja Windows-koneen näppäinkomennot ovat erilaisia.”

Räätälöidyt kurssit

Puolen tunnin kierroksen jälkeen Leeni Lehtiö palaa luokan eteen ja muutama haastavampi tehtävä käydään vielä yhdessä läpi. Sitten seuraa nopea tutustuminen AND- ja OR-operaattoreiden käyttöön hyvien hakulausekkeiden laatimisessa. ”Hamburger, egg, salmonella” –esimerkkikin käydään läpi: pitäisi löytää julkaisuja, jotka kertovat kananmunissa tai hampurilaisissa esiintyvistä salmonelloista. Sitten alkaakin uusi tehtäväkierros.

Kysäisen Leeni Lehtiöltä, miten usein tehtäviä ja ennakkomateriaalia päivitetään. ”Kerran vuodessa käymme muiden informaatikkojen kanssa läpi kaiken materiaalin. Helmikuussa katsomme kevään opetuksia varten, että tietokantojen ohjeistukset ovat vielä ajantasalla, ja räätälöimme omaa opetustamme lääkiksen kurssien mukaiseksi.”

Räätälöinti näkyy erityisesti tehtävissä. Pitää esimerkiksi etsiä viitteiden avulla verenkiertoa käsittelevää artikkelia, jota opiskelijat tarvitsevat myöhemmin verenkiertoa esittelevällä kurssilla. Räätälöinti vaatii yhteistyötä tiedekunnan edustajien kanssa. Vuosittain selvitetään verenkierto-kurssin kurssimateriaalit, joita voidaan hyödyntää tehtävissä.

Yhteistyö toimii myös molempiin suuntiin. Tiedekunnan kanssa sovitaan ajankohdat ja opetustilat kirjaston opetuksia varten.

Kasautuvaa tietoa

Tehtäviä ei ole keksitty mielivaltaisesti, vaan tarkoituksena on harjoitella taitoja, joita opiskelijat tulevat vielä tarvitsemaan. Nyt käsiteltävän kurssin aiheena ovat kirjaston omat järjestelmät sekä oleellisimmat kotimaiset tietokannat. Lähdeviitteiden lukeminen ja hakulausekkeiden laatiminen ovat taas ne tärkeät perustaidot, jotka opiskelijan tulisi kurssilla sisäistää.

Tietenkään opiskelijan ei voi olettaa heti kerrasta omaksuvan kaikkea, vaan kertausta vaaditaan. Syksyn opetuksissa riittää kuitenkin enää ”hamburger, egg, salmonella” –esimerkin mainitseminen, jotta hakulausekkeiden laatimisen hienoudet palautuisivat mieleen. Kirjaston opetukset muodostavatkin eräänlaisen sarjan, jossa tieto koko ajan kasautuu ja opiskelija tulee yhä valmiimmaksi etsimään tietoa juuri omasta tutkimusaiheestaan.

Viimeisetkin tehtävät on käyty läpi ja oppitunti on päättymässä. Seuraavaksi opiskelijoiden pitää käydä itsenäisesti Moodlessa tekemässä kymmenen tehtävää, joissa testataan juuri harjoiteltuja taitoja. Tehtävistä kahdeksan pitää saada oikein, mutta yrittää saa niin monta kertaa kuin haluaa.

”Tällä tavalla opitut taidot jäävät paremmin päähän kuin perinteisessä tentissä. Muutaman yrityskerran jälkeen kahdeksan oikeaa vastausta on helppo saada. Jotkut opiskelijat tosin ovat perfektionisteja ja heille kelpaa vain täydellinen kympin suoritus”, Leeni Lehtiö kertoo hymyillen.

Teksti: Ilmari Jauhiainen
Kuvat: Teppo Kahtola