in English

Kirjasto ja tutkimustietojärjestelmä – mikä on yhteys?

​Mikä tutkimustietojärjestelmä oikein on?

”Lyhyesti sanottuna se on paikka, johon tallennetaan tiedot kaikista Turun yliopistossa toimivien tutkijoiden julkaisuista. Yliopiston pitää vuosittain raportoida ministeriölle, mitä tutkimusta yliopistossa on tehty. Raportointia helpottaa, kun tiedot kaikista tutkimusjulkaisuista löytyvät yhdestä tietojärjestelmästä.”

Mikä kirjaston rooli tutkimustietojärjestelmän ylläpidossa on? Viekö kirjasto julkaisutietoja järjestelmään?

”Osaksi kyllä. Informaatikkomme keräävät erilaisista tutkimustietokannoista tietoa Turun yliopiston tutkijoiden uusista tutkimusjulkaisuista. TTJ-tiimin jäsenet siirtävät informaatikkojen laatimista koosteista tiedot tutkimustietojärjestelmään.”

Tutkijat voivat siis syöttää itsekin tietoja tutkimustietojärjestelmään?

”Kyllä vain. Kirjaston tehtävä on sitten validoida tutkijoiden syöttämät tiedot. Heti kärkeen tarkistamme, onko julkaisu mahdollisesti syötetty järjestelmään jo aiemmin.”

Mitä muuta validointiin liittyy?

”Käytännössä siis tarkistamme, että kaikki tutkijoiden syöttämät tiedot pitävät paikkansa. Jos esimerkiksi tutkimuksella on useampi tekijä, selvitämme, onko joku heistä jonkin ulkomaisen yliopiston tai tutkimuslaitoksen edustaja. Tällöin julkaisun voi merkitä tutkimustietojärjestelmässä kansainväliseksi.”

Onko validoinnissa jokin kohta, jossa erityisen selvästi tarvitaan kirjaston huomioita?

”Julkaisutyypin valitseminen vaikuttaa kimuranteimmalta. OKM:llä on tarkka luokitus eri julkaisutyypeistä. Omat koodinsa on vertaisarvioiduille ja vertaisarvioimattomille, julkaisuille tieteellisissä aikakauslehdissä, konferenssijulkaisuille ja niin edelleen. Vaatii ammattitaitoa tunnistaa, mihin luokkaan jokin julkaisu kuuluu.”

Oikean julkaisutyypin valinta saattaa olla hankalaa. TTJ-validoijat käyttävät määrittelyssä apuna OKM:n julkaisutiedonkeruun käsikirjaa

Miten käytännössä lähdet tarkistamaan julkaisujen tietoja?

”Ensisijaisesti yritän aina etsiä validoitavan julkaisun käsiini, joko fyysisenä kopiona tai e-julkaisuna. Mikäli julkaisua ei ole helposti saatavilla, tiedot joudutaan etsimään muulla tavalla. Käytännöt vaihtelevat varmasti paljonkin eri tieteenalasta toiseen, koska julkaisukäytännötkin ovat hyvin erilaiset.

Esimerkiksi luonnontieteissä Web of Science on hyvä tietolähde, mutta ihmistieteissä siitä ei ole lainkaan niin paljon apua. Käytännössä ihmistieteissä julkaisujen tietoja joutuu tarkistamaan usein yksittäisten kustantajien verkkosivuilta. Silloin tällöin kustantajiin on jopa pakko olla yhteydessä sähköpostitse.”

Ulrichsweb on hyödyllinen työkalu lehtien tietojen tarkastamiseen

Tutkimustietojärjestelmään ei siis tuoda varsinaisia tutkimuksia?

”Itse asiassa tämäkin on mahdollista. Tutkimustietojärjestelmään voi ladata version omasta julkaisusta, jos vain julkaisun kustantaja sallii rinnakkaistallennuksen.”

Tutkimustietojärjestelmään tuotu versio ei kuitenkaan liene aivan samanlainen kuin julkaistu artikkeli?

”Tallennettu versio ei tosiaan voi olla kustantajan julkaisema lopullinen versio. Hieman kustantajasta riippuen, rinnakkaistallennetun version pitää olla joko versio, joka ei ole vielä käynyt läpi referee-menettelyä, tai sitten versio, johon kirjoittaja on tehnyt refereen ehdottamat muutokset. Esimerkiksi SHERPA/RoMEO –tietokannasta näkee usein, mikä on kustantajan mielipide rinnakkaistallennukseen.”

Julkaisukohtaiset rinnakkaistallennukseen liittyvät käytännöt ja rajoitukset voi tarkastaa SHERPA/RoMEO-tietokannasta

Onko rinnakkaistallentaminen sitten suositeltavaa?

”Ehdottomasti! Julkaisun näkyvyyttä kuitenkin lisää, jos se on vapaasti luettavissa tutkimustietojärjestelmässämme. Koska kustantajatkin suhtautuvat yhä suopeammin rinnakkaistallentamiseen, kannattaa tutkijan käyttää tilaisuus hyväkseen.”

Onko oman artikkelin rinnakkaistallentaminen vaikeaa?

”Ei toki. Tutkija voi tallentaa artikkelin itse tutkimustietojärjestelmään, mutta tähän on olemassa helpompikin vaihtoehto. Kirjaston verkkosivuilla on lomake, jossa tutkija voi lähettää kirjastolle kuluvan ja viime vuoden julkaisunsa PDF-muodossa ja samalla ilmoittaa niiden julkaisutiedot.

Lomakkeessa on vähemmän täytettävää kuin tutkimustietojärjestelmässä, sillä me kirjastossa etsimme muut tarvittavat tiedot ja hoidamme loput muodollisuudet!”

Julkaisutietojen ilmoituslomake
Tutkimustietojärjestelmä