in English

Kirjasto uudistaa tilojen myötä myös palvelukonseptinsa
​Uusi kirjastotila avautuu asiakkaille Teutori-uudisrakennukseen syyskuun lopussa.
​Turun yliopiston kirjastossa on käynnissä muutosten vuosi: pääkirjasto on remontissa ja sen henkilökunta väistötiloissa Jusleniassa, uutta kirjastoa ollaan avaamassa Lemminkäisenkadulle Teutoriin ja luonnontieteiden kirjastoja yhdistetään Quantumiin.
Tulevaisuudessa Turun kampusalueella on kuusi kirjaston toimipistettä: pääkirjasto, Quantum, Calonia, Educarium, kauppakorkeakoulu ja Teutori. Vielä vuonna 2010 yliopistokirjastolla oli Turun kampuksella 17 toimipistettä.
– Uudistunut pääkirjasto aukeaa käyttäjille alkuvuonna 2015. Asiakkaille remontti tuo muun muassa lainaus- ja palautusautomaatit, uusia kokoelmia, ryhmätyöskentelytiloja, lukunurkkauksia ja täysin hiljaisen työtilan, kirjastonjohtaja Ulla Nygren luettelee.

Nygren on uudistuksista innoissaan: päämääränä on asiakaspalvelun parantaminen asiakkaiden pariin jalkautumalla ja suurista lainaustiskeistä luopumalla.

– Uuden ajattelun laboratoriona toimii Teutori-rakennus, johon avataan syyskuussa tilat Sirkkalan kasarmialueella sijaitsevien humanististen tiedekunnan oppiaineiden ja lääketieteellisen tiedekunnan kirjastopalveluille, Nygren kertoo.
Uutta toimintamallia ollaan tämän vuoden aikana ottamassa käyttöön myös kauppakorkeakoulun kirjastossa, jossa on menossa yhteistyöhanke Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa.
– Uudistusten myötä asiakkaamme saavat entistä paremmat kirjaston asiantuntijapalvelut ja toisaalta modernit tilat kirjastossa tapahtuvaan työskentelyyn. Kiinnitämme erityisesti huomiota asiakkaiden ja henkilökunnan kommunikointiin. Toki varaamme tilat myös hiljaisuutta vaativalle työskentelylle, Nygren sanoo.

Kirjat lähemmäs käyttäjiä,  Genera- ja Avo-kokoelma hajautuu tieteenalakirjastoihin

Kirjaston kokoelmissakin puhaltavat muutoksen tuulet. Pääkirjaston varastoissa ollutta Genera-kokoelmaa on hajautettu tieteenalakirjastoihin, jotta tietoaineistot olisivat mahdollisimman lähellä käyttäjiä.
Myös pääkirjaston avohyllyissä ollut Avo-kokoelma on siirretty lähes kokonaisuudessaan tieteenalakirjastoihin, sillä pääkirjaston remontti ja sen myötä uudistuvat tilat vaikuttavat kokoelmien uudelleenjärjestämiseen.
– Pääkirjastossa oleviin Genera-kokoleman kielitieteen, arkeologian ja historian kirjoihin ei ole kuitenkaan vielä koskettu. Ne käydään yhdessä laitosten henkilökunnan kanssa läpi, hankintapäällikkö Tiina Eklund kertoo.
Hajautusten myötä kirjat vaihtavat sijoituspaikkaa, mutta ne ovat edelleen löydettävissä ja varattavissa Volter-tietokannan kautta.

Tilaa kirjoja ja artikkeleja Varastokirjastosta

Hajautusten lisäksi Genera- ja Avo-kokoelmissa olleita kirjoja ja lehtiä on myös lähetetty Kuopiossa sijaitsevaan Varastokirjastoon, josta kirjaston asiakkaat voivat tilata niitä käyttöönsä kaukopalvelun välityksellä.
– Varastokirjastosta saa tilaamansa aineiston todella nopeasti. Artikkelit saa jo noin 24 tunnin kuluttua tilauksesta ilman veloitusta eikä kirjojenkaan saapuminen kestä kuin kolme arkipäivää, Eklund vinkkaa.
Kirjojen tilaus Varastokirjastosta maksaa 4,5 euroa kirjalta. Laina-aika teoksissa on 35 vuorokautta ja ne on mahdollista uusia. Tilauksen voi tehdä kätevästi netissä, lisätietoja kirjaston sivuilla

Suuntaus kohti e-aineistoja

Varastokirjaston lisäksi ennen 1800-lukua julkaistua aineistoa on annettu myös Kansalliskirjastolle ja venäjänkielisiä teoksia Helsingin yliopiston slaavilaisten kieltenkirjastolle. Turun yliopiston kirjastolla on yhden kappaleen säilytysvelvollisuus Suomessa painetuista kirjoista, mutta ulkomaisia teoksia tämä ei koske.
Tällä hetkellä kirjastojen uudet ja uudistuvat tilat asettavat rajat myös painetun aineiston säilyttämiselle. Ulla Nygrenin mukaan yliopistokirjastot ovat muuttumassa verkkoaineistojen lisääntyneen tarjonnan myötä asiakastiloiksi. Sama suuntaus on käynnissä yliopistokirjastoissa ympäri maailman.
– Tilojen ja palvelumuotojen uudistuessa suuntaus on kohti verkkopalveluita ja e-kirjoja. Asiakkaiden käytössä jo on yli 427 000 verkkokirjaa ja määrä kasvaa koko ajan. Meidän pitää entistä tarkemmin pohtia, mitä materiaalia säilytämme itse, mitä lähetämme Varastokirjastoon ja mitä aineistoa tarjoamme verkkomuodossa, Nygren sanoo.

Uudet tilat vaikuttavat kurssikirjojen sijoittumiseen

Uusia ja uudistettuja kirjastotiloja aukeaa syksyn ja talven aikana eri puolille kampusta. Pääkirjaston Genera- ja Avo-kokoelmien lisäksi myös kurssikirjoja hajautetaan uusiin tiloihin lähemmän ko. tieteenalan opiskelijoita.
– Educariumissa sijaitsevasta kurssikirjastosta ollaan parhaillaan siirtämässä historia-, kulttuuri- ja taideaineiden kurssikirjoja syyskuussa avattavaan Teutorin kirjastoon. Samaan paikkaan ollaan siirtämässä myös lääketieteen kurssikirjoja, sillä myös lääketieteen kirjasto muuttaa Teutoriin, Tiina Eklund sanoo.
Seuraavaksi siirtovuorossa ovat matemaattis-luonnontieteellisten alojen kurssikirjat. Ne siirretään kurssikirjastosta uudistuneeseen Quantumin kirjastoon syksyn aikana.
Pääkirjaston uusiin tiloihin tulee nykyisen vapaakappalekokoelman ja erikoiskokoelmien lisäksi kielten kirjasto ja kielten kurssikirjat sekä käsikirjasto.

Anna palautetta ja kysy lisää kirjaston uudistuksista:
kirjastonjohtaja Ulla Nygren
ulla.nygren@utu.fi