in English

Uudistuksia klassikkoon – ensisilmäys Caloniaan

​Ensimmäinen silmäys Caloniaan luo turvallisuuden tunteen – tutultahan tuo onneksi näyttää. Tarkemmin katsottuna vanha rakennus on kuitenkin nuortunut silmissä. Yliopiston rakennusmaailman perinteitä jatkavat keraamiset laatat on uusittu ja ikkunatkin on vaihdettu, mikä antaa rakennuksen julkisivulle entistä kirkkaamman ulkoasun.

Calonian ympäristöön istutettujen nurmikoiden vihreys peittyy jo ensilumen alle. Toisenlaista vihreyttä edustavat uusi pyöräkatos ja sähköautoille tarkoitettu latauspiste.

Sulavat sisätilat

Calonian aulan arkkitehtonisen sommittelun alkuperäisenä tavoitteena oli luoda veistoksellinen kokonaisuus, joka aulassa käveltäessä eläisi ja muuttaisi muotojaan ja silti säilyttäisi juhlavuuden tunnun. Tänään aula tuntuu erityisen juhlavalta, sillä lattian mosaiikkibetoni on kristallisoitu eivätkä syksyn loskat ole vielä päässeet syömään pinnan kiiltoa.

Suurimmat muutokset Calonian sisätiloissa ovat kuitenkin näkymättömiä. Ilmanvaihtoon on saatu kauan kaivattu jäähdytysominaisuus, mikä helpottaa kesähelteellä tenttijöitä. Caloniaan on tuotu myös hiilidioksidiantureita, jotka osaavat ilmanlaadun heiketessä lisätä tuuletusta.

Edistyksellinen Calonia

Uudistuneessa Caloniassa on painotettu ekologisuutta ja esteettömyyttä. Ikkunoiden lähellä lamput osaavat ottaa huomioon ulkoa tulevan auringonvalon määrän ja huomaamatta himmentää tarpeetonta valaistusta. Parantunut esteettömyys taas näkyy esimerkiksi joka kerrokseen tulleessa inva-WC:ssä ja ympäri rakennusta sijoitetuissa induktiosilmukoissa.

Caloniasta on tullut myös moderni opiskeluympäristö. Calonian auditoriossa on jokaiselle luentoa kuuntelevalle oma sähköpistokkeensa. Lisäksi sinisillä kansilla merkittyihin lokerikoihin on mahdollista tuoda oma kännykkä tai läppäri lataukseen.

Entäpä kirjasto?

Kirjastokin on saanut osansa uudistuksista. Väliseiniä on purettu, jolloin valo pääsee paremmin kulkemaan kirjaston tiloissa. Uutta on myös kirjaston hengittävä epoksilattia. Muutakin uutta on luvassa, kunhan kirjastoa päästään sisustamaan, ainakin tiloja hiljaiseen työskentelyyn ja ryhmätyöskentelyyn sekä opiskelutiloja erilaisille oppijoille. Kerromme näistä uudistuksista tarkemmin, kun kirjaston muutto takaisin Caloniaan lähenee!

Teksti: Ilmari Jauhiainen
Kuvat: Päivi Letonsaari ja Eeva-Maria Suikkanen

Lähteet: "Oikeustieteellisen tiedekunnan laitosrakennus". - Arkkitehti 1/1987. s. 44- 49.

Asiasana: kirjastot;rakennukset;
Julkaistu 1.11.2017 8:00 ,  Päivitetty 1.11.2017 11:54