in English

Meriklusterilla on edessä myötätuulta ja haasteita
​Erikoistutkija Tapio Karvonen

​Meriklusteri työllistää noin 50 000 henkeä ja siihen kuuluu noin 3000 yritystä. 30 % meriklusterin yrityksistä sijaitsee Lounais-Suomessa ja niiden liikevaihto vuonna 2014 oli 2,9 miljardia euroa. Meriteollisuus on suurin yksittäinen ala. Muita meriklusteriin kuuluvia aloja ovat mm. varustamotoiminta, satamat, satamaoperaattorit, merirakentaminen, rahoitus ja vakuuttaminen sekä julkinen sektori.

Suomen meriklusterilla on vahvat, globaalit verkostot ja kovatasoinen projektiosaaminen. Meriteollisuudella menee tällä hetkellä hyvin, mutta ala on erittäin suhdanneherkkä. Meriteollisuus on riippuvainen globaalista markkinatilanteesta kun taas varustamotoiminnan näkymät vaihtelevat eri merikuljetussegmenttien maailmanmarkkinatilanteen erilaisuuden vuoksi. Kelluvat rakenteet, uusiutuvan merellisen energian tuotanto, vaihtoehtoiset energiaratkaisut aluksissa ja automaatioratkaisut avaavat mahdollisesti meriteollisuudelle uusia markkinoita lähitulevaisuudessa. Koulutuksesta ja osaamisen pysymisestä Suomessa on muistettava pitää huoli.

Luennon tiedot perustuivat Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua -selvitykseen, joka on osa työ- ja elinkeinoministeriön meriteollisuuden ympäristön kehittämisohjelmaa (TEM-Meri-ohjelma).

Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua -selvityksen voit ladata tästä

TEMjul_32_2016_29092016.pdfTEMjul_32_2016_29092016.pdf

Seuraava Studia Maritima pidetään keskiviikkona 8.3. Aiheena on silloin Laivamarkkinat ja Turun telakan tulevaisuuden näkymät. Katso aikataulu täältä

Julkaistu 7.2.2017 16:20 ,  Päivitetty 7.2.2017 16:29