in English
 
 
Puulaivoista maailman suurimpiin risteilyaluksiin - Turun telakan historiaa ja tulevaisuudennäkymiä

Telakka on toiminut pitkään Turussa, aluksi Aurajoen suulla ja 1970-luvulta lähtien nykyisellä paikallaan Pernossa. Telakan historia ulottuu niinkin kauas kuin vuoteen 1737. Silloin kaikki laivan rakentamiseen tarvittava tehtiin telakalla, vain puutavara ja hieman rautaa ostettiin. Tämä aikakausi kesti yli 200 vuotta, sillä vielä 1970-luvulla ajateltiin, että telakkayhtiöllä tulee olla kaikki tieto ja taito sekä tarvittavat välineet ja riittävä oma kapasiteetti kaiken laivanrakennuksessa tarpeellisen kehittämiseen, valmistamiseen, asennukseen, käyttöönottoon ja mahdolliseen korjaamiseen. Alihankintana ostettiin lähinnä palveluluontoisia töitä, kuten siivous.

1980-luvulla ajatustapa alkoi muuttua ja työskentelyn rationalisointiin panostettiin, tavoitteena oli siirtää työtä laivaolosuhteista parempiin työpajaolosuhteisiin. Nykymuotoinen lohkovarustelu sai alkunsa. Kaikki standardituotteet, joita joku muu valmisti teollisesti, karsittiin telakan työpajojen tuotevalikoimasta. 1990-luvulla alkoi suunnittelun ulkoistaminen ja kokonaistoimitukset otettiin käyttöön catering- ja sisustustiloissa.

2000-luvulla sisustustilojen rakentaminen siirtyi lähes kokonaisuudessaan kokonaistoimittajien toteutettavaksi ja kokonaistoimitusten käyttöä lisättiin myös teknisissä sähkö- ja konetiloissa. 2010-luvulla kokonaistoimitusten buumi on jatkunut, mutta toisaalta on katsottu, mitä kokonaisuuksia pitäisi kuitenkin pitää telakalla. Lean-ajatusmalli on yleistynyt. Nykyisin ison risteilijän arvosta yli 80% ostetaan verkostosta, käytännössä kaikki laitteet ja materiaalit ja yli 80% suunnittelusta ostetaan.

Laivamarkkinoita hallitsee neljä laivanrakentajaa, STX, Fincantieri, Meyer Werft Saksassa ja Meyer Turku. Turun telakan osuus maailmalla rakennettavista laivoista on 18 %!

Seuraava Studia Maritima -luento pidetään 4.4. ja aiheena on silloin Laivojen ja hyvinvointivaltion rakentajat – Rauman laivanrakentajien kokemuksia työstään 1960-1980 –luvuilla. Tervetuloa kuuntelemaan!

Asiasana:
Tagit:
Julkaistu 8.3.2017 16:45 ,  Päivitetty 8.3.2017 16:50