in English

Ajankohtaista
a) Puutiaisen (Ixodes ricinus) levinneisyys kansalaisten lähettämien näytteiden perusteella (n = 13847; siniset symbolit), b) Taigapunkin eli Siperian puutiaisen (Ixodes persulcatus) levinneisyys samassa aineistossa (n = 3756; punaiset symbolit)

Map illustrating the distribution of I. ricinus and I. persulcatus in Finland based on the coordinates of 17 603 tick samples collected in 2015 via collection campaign. Blue dots indicate collection points of I. ricinus (n = 13847) and red dots indicate collection points of I. persulcatus (n = 3756)

Puutiaistutkimus selvitti vuoden 2015 aikana sekä tavallisen puutiaisen että taigapunkin levinneisyyttä Suomessa. Tilanne päivitettiin eläinmuseolle lähetettyjen puutiaisnäytteiden perusteella. Tutkimuksesta on julkaistu tieteellinen artikkeli Emerging Microbes & Infections -julkaisusarjassa.

Projektimme selvitti myös aikaisemmin, vuonna 2014, puutiaisten yleistä levinneisyyttä Suomessa. Saimme kansalaiskyselyssämme 4371 vastausta. Tämän kyselyn aineistosta selvisi puutiaisten levinneisyys Etelä-Lappiin asti, mutta lajimääritystä joko tavalliseksi puutiaiseksi tai taigapunkiksi ei voitu tehdä, koska tutkimuksessa ei pyydetty lähettämään näytteitä. Vuoden 2014 kyselyn tulos: Havainnot kartalla / observationerna på kartan.

Uusimmat uutiset

Vanhemmat uutiset, vuodet 2014-2015