in English
 
 
​Puutiaistutkijat toivovat yleisöltä puutiaisnäytteitä

Keräys on päättynyt. Tutkijat kiittävät kaikkia keräykseen osallistuneita!

Puutiaisten esiintymisalueet täsmentyivät. Katso kartat!

 

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: yleinen puutiainen (Ixodes ricinus) ja taigapunkki eli Siperian puutiainen (Ixodes persulcatus). Taigapunkki ja yleinen puutiainen näyttävät paljain silmin katsottuna samanlaisilta ja ne pystyvät elämään luonnossa samoilla alueilla. Molemmilla lajeilla on samat isäntäeläimet: luonnonvaraiset nisäkkäät, lemmikki- ja kotieläimet sekä ihminen. 

Turun yliopiston tutkijat pyytävät yleisöltä puutiaisnäytteitä, joiden avulla taigapunkin esiintymisalueet pystyttäisiin paremmin selvittämään.  Omalta iholta tai eläimestä tavoitettu puutiainen pakataan esimerkiksi folion sisälle. Noin 10 x 10 senttimetriä oleva folio taitetaan kahtia ja puutiainen nostetaan taitoksen keskelle. Sen jälkeen avoimina olevat kolme reunaa taitetaan kiinni.

– Puutiaisen lisäksi on tärkeää liittää tiedot siitä, löytyikö puutiainen ihmisestä vai eläimestä, ja jos eläimestä niin mistä eläinlajista, arvioitu tarttumispaikka niin tarkasti kuin sen voi määritellä sekä päivämäärä. Tarvitsemme myös lähettäjän yhteystiedot, mielellään myös sähköposti tai puhelinnumero, niitä käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä käytetä markkinointiin, tutkimuksen koordinaattori, amanuenssi Ritva Penttinen sanoo.

Jokainen yliopistolle saapunut puutiaisnäyte määritetään lajilleen. Lajin määritys onnistuu, vaikka puutiainen olisi ennättänyt jo jonkin verran imeä verta. Herneen kokoiseksi paisunutta puutiaista ei kannata lähettää. Näytteistä voidaan myöhemmin määrittää myös puutiaisten kantamia taudinaiheuttajia. Puutiaisia otetaan vastaan touko-syyskuun ajan.

Tutkijat lupaavat ilmoittaa jokaiselle taigapunkin löytäneelle henkilökohtaisesti tiedon lajista. Ne, jotka eivät vastausviestiä saa, tietävät, että heidän löytämänsä laji oli tavallinen puutiainen. Uusista taigapunkkiesiintymistä tutkijat tiedottavat tutkimuksen kotisivulla www.puutiaiset.fi  [Ajankohtaista]

Eläinmuseo arpoo kaikkien puutiaisia lähettäneiden kesken kuukausittain Turun yliopiston UTUShopin tuotteita.

 


Tilanne 4.5.2016: 6636 lähetystä
Keräys on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille!
 
Asiasana:
Tagit:


  1. Pakkaa puutiaiset esim. alumiinifolio-taitoksen sisälle. Puutiainen voi olla elävä tai kuollut, mutta paljon verta imenyttä yksilöä ei kannata lähettää. 

  2. Liitä tiedot: löytyikö puutiainen ihmisestä vai eläimestä, ja jos eläimestä niin mistä eläinlajista, arvioitu tarttumispaikka (kunta, taajama/kaupunginosa), päivämäärä ja omat yhteystietosi.

  3. Laita puutiainen ja lisätiedot kirjekuoreen, varusta postimerkillä ja lähetä osoitteella: Puutiaiset, Eläinmuseo, 20014 TURUN YLIOPISTO

20014 Turun yliopisto, Finland
Puhelinvaihde: 029 450 5000

Henkilöhaku

 Tilaa RSS:
RSS
Seuraa meitä: 
   
© Turun Yliopisto