in English
 
 
Puutiaisten esiintyminen Suomessa

​16.4.2015: Tätä sivustoa ei toistaiseksi päivitä. Oheisista linkeistä voit siirtyä uuteen puutiaisprojektin sivustoon:

 

Puutiaisprojekti

 

eli

www.puutiaiset.fi

 

Viimeisen kymmenen vuoden aikana maassamme on uutena lajina tavattu taigapunkkia (Ixodes persulcatus), joka näyttäisi tautien kannalta olevan jopa ns. tavallista puutiaista (Ixodes ricinus) suurempi riskitekijä. Tässä hankkeessa selvitämme puutiaisten, etenkin taigapunkin, esiintymistä Varsinais-Suomessa ja muuallakin maassa. Turun ympäristö ja Saaristomeren saaret ovat perinteisesti olleet maamme pahinta puutiaisaluetta, mutta taigapunkin voidaan odottaa leviävän Varsinais-Suomeen joko idästä tai pohjoisesta metsiä pitkin. Tutkimme puutiaisten suosimia elinympäristöjä, puutiaislajistoa ja niiden isäntäeläimiä. Näytteitä kerätään maastosta ja tutkimusyhteistyön avulla suoraan mm. pienpedoista, hirvi- ja lemmikkieläimistä. Vaikka tutkimuksen pääpaino tulee olemaan taigapunkissa, aineistoa kertyy myös jo vakiintuneesta lajista I. ricinus. Kerätyistä puutiaisnäytteistä analysoidaan molekyylibiologisin menetelmin tautien esiintyvyys.

Tutkimushankkeen tavoitteet

  • Selvittää puutiaislajien, etenkin taigapunkin, eri kehitysasteiden (toukat, nymfit ja aikuiset) määrät ja niiden vaihtelut kesäkauden aikana Turussa (kaupunkialue), Seilin saarella ja Turusta pohjoiseen ja itään maakunnan rajoille asti suuntautuvilla tutkimuslinjoilla.
  • Kartoittaa puutiaisten suosimat elinympäristöt ja saada asiasta tutkittua tietoa, joka mahdollisesti kumoaa vanhoja ”uskomuksia”.
  • Määrittää eri puutiaislajit (I. ricinus ja I. persulcatus) sekä valmistaa määritystyötä helpottavaa aineistoa tutkijoille, viranomaisille ja luonnossaliikkujille.
  • Analysoida punkkien kantamat bakteeriperäiset (borrelioosi) ja virusperäiset (aivokuume) taudit ja kytkeä niiden esiintyminen eri puutiaislajeihin ja elinympäristöihin.
  • Julkinen tiedottaminen punkkitilanteesta
  • Puutiaishavaintojen keräys koko maasta ja kyselyaineiston analyysi  
Asiasana:
Tagit:

​Valtakunnallinen kansalaiskysely puutiaishavainnoista / Rapportera finska fästingobservationer

8.12.2014 klo 10:51, vastauksia / antal svar: 4371 kpl

Näytä havainnot kartalla / observationerna på karta


 Tutkijat ja opiskelijat


 Tiedotus

Turun yliopiston mediatiedotteita puutiaistutkimuksesta:

 


Linkkejä muihin sivustoihin